Capital.ba

Rađanje telekomunikacionog diva na britanskom tržištu

09.09.2009. / 8:40

mobilni-telefoniBON, PARIZ,  Najveće telekomunikacione kompanije u Njemačkoj i Francuskoj, “Deutsche Telekom” i “France Telecom”, započele su pregovore o povezivanju dijelova poslovanja s mobilnom telefonijom u Velikoj Britaniji, čime bi nastao najveći mobilni operater u toj zemlji, objavila je njemačka kompanija.
Kako se navodi, dvije matične kompanije žele da udruže svoje britanske ogranke “T-Mobile UK” i “Orange” u zajedničku kompaniju u kojoj bi imali jednake vlasničke udjele. Sa oko 28,4 miliona klijenata nova kompanija bi stekla 37 odsto udjela u britanskom mobilnom sektoru, čime bi postao najveći mobilni operater u toj zemlji. Kombinovani prihodi dva ogranka u prošloj godini iznosili su oko 9,4 milijarde evra, dok je dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije iznosila 2,1 milijardu evra. “Deutsche Telekom” i “France Telecom” bi udruženim snagama zbacili s trona aktuelnog britanskog lidera “O2”, koji je u vlasništvu španske “Telefonice” i drži 27 odsto udjela na tržištu mobilne telefonije. Na drugom mjestu je trenutno domaća kompanija “Vodafone” sa 25 odsto udjela, “Orange” ima 22 odsto, “T-Mobile UK” 15 procenata, dok “Hutchison Whampoa 3” posjeduje osam odsto tržišnog kolača.
U “Deutsche Telekomu” potpisivanje sporazuma očekuju do kraja oktobra, a transakciju još treba da odobre nadzorni odbori dviju kompanija i agencije za zaštitu tržišnog nadmetanja.
“Očekuje se da bi planirani sporazum stvorio značajnu vrijednost za akcionare obje kompanije”, navodi “Deutsche Telekom” i dodaje da bi zajednička kompanija trebalo da ostvari uštede troškova veće od četiri milijarde evra godišnje.
Finansijski direktor “Deutsche Telekoma” Timoteus Hedges ističe da je britansko tržište drugo po veličini u Evropi i bez sumnje jedno od najkonkurentnijih i jedino na kojem se nadmeće pet velikih evropskih operatera.
“Postaćemo broj jedan u Velikoj Britaniji”, izjavio je finansijski direktor “France Telecoma” Žerve Oekusuhe.
Vijest o integraciji britanskih poslovnica “Deutsche Telekoma” i “France Telecoma” stigla je nakon što je objavljeno da su “Telefonica” i “Vodafone” dali neformalnu ponudu vrijednu više od četiri milijarde evra za “T-Mobile UK”. “Deutsche Telekom” mjesecima pokušava da nađe kupca za posrnuli britanski ogranak budući da ne želi da snosi troškove njegovog restrukturiranja. “Deutsche Telekom” je u prvom kvartalu ove godine ubilježio gubitak od 1,1 milijardu evra koji se dijelom pripisuje jačoj konkurenciji posebno u Velikoj Britaniji.
Tržište je na vijesti o udruživanju snaga divovskih telekomunikacionih kompanija djelovalo pozitivno i cijena akcija “France Telecoma” je porasla za 3,1 odsto, a “Deutsche Telekoma” za pola procenta.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!