Capital.ba

Crna Gora napušta proporcionalno i uvodi progresivno oporezivanje preduzeća

09.11.2021. / 7:50

PODGORICA – Crnogorska Vlada je uvela izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit kojim se predlaže prelaz s proporcionalnog na progresivno oporezivanje.

plate

FOTO: Pixabay

Ovim se izmjenama predlaže prelaz s proporcionalnog (poreska stopa od devet posto bez obzira na visinu oporezive dobiti) na progresivno oporezivanje dobiti preduzeća ovisno o visini oporezive dobiti, po stopama od devet, 12 i 15 posto“, kažu iz Vlade .

Mikro i mala poduzeća koja čine više od 90 posto poduzeća u Crnoj Gori i ostvaruju dobit do 100 hiljada evra, prema novom zakonskom rješenju, imaće isto poresko opterećenje na dobit od devet posto.

Iz Vlade kažu da se na taj način osigurava zaštita privrednih subjekata koji ostvaruju dobit do propisanog iznosa.

– Predloženo rješenje povećalo bi budžetske prihode za približno 25 miliona eura, stoji u priopćenju.

Vlada je saopštila da je trenutna stopa poreza na dobit u Crnoj Gori najniža u odnosu na zemlje u okruženju, ali i Evropsku uniju (EU), piše Pobjeda.

S obzirom da je prosječna stopa poreza na dohodak u EU, koja je prošle godine iznosila 20,8 posto, i dalje viša od najviše stope poreza na dohodak predložene ovim amandmanom, konstatovano je da Crna Gora ostaje konkurentna kao investicijska destinacija“, navodi se u saopštenju.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!