Capital.ba

Brisel pozdravio sporazum sa Vašingtonom

31.10.2021. / 16:00

BRISEL- Evropska komisija pozdravila je danas dogovor postignut sa SAD kojim je omogućen veći uvoz čelika i aluminijuma kao korak u pravom smjeru, ali da to nije konačno rješenje spora.

Evropska komisija

FOTO: Pixabay

Američki predsjednik DŽozef Bajden i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavili su danas da je sporazum postignut na marginama samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijet G20 u Rimu, mada je i ministar trgovine SAD Đina Rejmondo ranije objavila određene detalje dogovora.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je u junu 2018. godine uveo carine od 25 odst na čelik i deset odsto na aluminijum iz nekoliko država, uključujući EU. On je tvrdio da to čini radi zaštite nacionalne bezbjednosti.

Evropljani su potom uveli carine na duvan, kukuruz, rižu i sok od narandže iz SAD, osim motocikala i burbona.

Prema novom sporazumu koji će biti na snazi dvije godine, carine ostaju na snazi, ali samo ukoliko uvoz metala bude veći od određenih kvota.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis smatra da je sporazum više pauza nego kraj spora.

Rejmondova je ranije izjavila da od 1. decembra neće biti primjenjene pojačane recipročne mjere EU protiv američkih proizvoda poput moticikala “Harli-Dejvidson”, firme “Levis” i burbona “Kentaki”.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!