Capital.ba

Aluminij se vraća na puni proizvodni kapacitet

02.09.2009. / 8:25

aluminijumMOSTAR,  Kompanija “Aluminij” iz Mostara, jedan od najvećih izvoznika u BiH, juče je ponovo počela proces pokretanja proizvodnje na puni kapacitet, koji je bila primorana ugasiti u decembru prošle godine pod uticajem svjetske ekonomske krize.
Velimir Ćavar, izvršni direktor “Aluminija” za tehničke poslove i razvoj, izjavio je da je pokretanje svih 64 elektrolitskih ćelija u proizvodnji složen postupak, koji će trajati dva mjeseca i za koji su potrebna značajna ulaganja.
“Do kraja godine očekujemo povećanje proizvodnje za novih 7.000 tona primarnog aluminijuma, a prave učinke očekujemo u 2010, s više od 30.000 tona”, rekao je on.
Ćavar ovu odluku ocjenjuje najvećom antirecesijskom mjerom, ukazujući da će veliki broj firmi koje posluju s “Aluminijem” na ovaj način povećati proizvodnju i promet, što dovodi do rasta potrošnje, kroz šta će, navodi, najviše profitirati država.
“Vraćanjem proizvodnje na puni kapacitet povećavamo vlastiti ukupni prihod, smanjujemo troškove po toni proizvedenog aluminijuma, povećavamo prihod od izvoza, a na koncu i ono zbog čega smo odlučili već sada krenuti u ovaj proces, moći ćemo zadovoljiti narasle potrebe naših kupaca na domaćem i inozemnom tržištu”, kazao je Ćavar.
Direktor “Aluminija” Ivo Lasić kazao je da je odluci da pokrenu pogone pridonio značajan rast zahtjeva za isporuku primarnog aluminijuma, uprkos, kako napominje, riziku i troškovima kojima se kompanija izlaže zbog upitne održivosti ozdravljenja svjetske privrede. On je izrazio nadu da će Vlada FBiH pokazati razumijevanje i pružiti im podršku u rješavanju velikog problema u snabdijevanju strujom, kako bi njihov potez urodio još većim plodom. U tom smislu Lasić podsjeća da “Aluminij” direktno u proizvodnji zapošljava 2.000 radnika, dok kod njihovih kooperanata radi više od 3.000 radnika.
Ekonomisti ističu da će rad “Aluminija” prilično poboljšati privrednu sliku BiH čija je industrija, posebno izvozno orijentisana metalska, žestoko pogođena globalnom recesijom.
“To će ne samo puno značiti za prerađivače aluminijuma i druge male proizvođače u tom lancu, već će podstaći sektor transporta kroz rast obima prevoza tereta, povećati izvoz i uticati na smanjenje ukupnog spoljnotrgovinskog deficita BiH”, kazao je Igor Gavran, stručnjak Sektora za makroekonomiju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.
On je potez Uprave “Aluminija” ocijenio ogromnim uspjehom, navodeći da je ta kompanija oživjela isključivo vlastitim snagama, bez ikakve pomoći Vlade FBiH, u situaciji kada drugi srodni kapaciteti u regionu još grcaju u krizi, a Kombinat aluminijuma u Podgorici se čak nalazi pred kolapsom.Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!