Capital.ba

„Pošte“ obnavljaju kredit od 1,5 miliona KM

17.09.2021. / 15:35

BANJALUKA – „Pošte Srpske“ očigledno ne mogu da funkcionišu bez kredita, pa konstanto obnavljaju overdraft zaduženje, odnosno prekoračenje po računu od 1,5 miliona maraka i to da bi poboljšali tekuću likvidnost.

Pošte

Foto: Capital.ba

“Ne radi se o dodatnom zaduženju preduzeća nego o obnavljanju aranžmana od prošle godine koji ističe zbog ograničenja vremenskog trajanja na period od jedne godine”, kazali su za CAPITAL u “Poštama Srpske”.

Takođe, kako su sami potvrdili, obnavljanje aranžamana je usvojeno od svih organa upravljanja, te je predviđeno planskim aktima “Pošta”.

“Aranžman se obnavlja za potrebe održavanja likvidnosti preduzeća, uzrokovanog prošlogodišnjim poremećajima na tržištu koji su se u određenoj mjeri nastavili i tokom ove godine”, dodali su u “Poštama Srpske”. 

Ovaj overdraft kredit ili prekoračenje po računu „Pošte“ traže na 12 mjeseci uz kamate u iznosu od 30.000 maraka. 

Banke koje budu željele kreditirati „Pošte“ imaju krajnji rok do 30. septembra da dostave svoje ponude.

Kako je navedeno u tenderu, kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena efektivne kamatne stope. 

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao overdraft kredit „Pošte“ već godinama planiraju i praktikuju u svom poslovanju kako bi održale tekuću likvidnost.

„Pošte Srpske“ su prošlu godinu završile sa gubitkom od 2,6 miliona KM, a ove godine on će biti oko 220 hiljada KM, ako se ne uračuna planirani knjigovodstveni dobitak kroz novu procjene vrijednosti i prodaju imovine.

Dok su tražile prethodni kredit za likvidnost, „Pošte“ su smijenile Nadzorni odbor koji je bio protiv toga da se ovo preduzeće zaduži devet miliona kako bi kupilo objekat od Slavka Roguljića, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Zbog te smjene je bivši član NO Željko Dubravac tužio „Pošte Srpske“.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: „Pošte“ obnavljaju kredit od 1,5 miliona KM

    1. Bratunac

      Da li je normalno podici kredit? Jeste, ako kredit ima namjenu i ako se snjim pravi dodatna vrijednost. Ako se on koristi da bi direktor iz Bratunca Radovic izigravao velikog menadzera sa svojim doktorom Stevandicem, onda najbolje da Poste RS odmah idu u stecaj