Capital.ba

Tajnim milijardama iz Rusije plaćani dugovi

30.07.2021. / 12:01

BANJALUKA – “Optima grupa” potvrdila je da ju je njen vlasnik “Neftegazinkor” u više navrata dokapitalizovao kako bi povećao finansijsku stabilnost kompanije, mjesec dana nakon što je portal CAPITAL to otkrio i objavio.

Optima

FOTO: Optima grupa

Podsjećamo, u ovo preduzeće je od 21. decembra 2018. godine do 27. aprila ove godine upumpano 1,77 milijardi marka.

Međutim, iako je riječ o najvećoj posleratnoj investiciji u Srpskoj, u “Optima grupi” su sve to pokušali sakriti, a zašto, znaju samo oni.

Iz veoma kratkog kratkog saopštenja kompanije se vidi kako nisu raspoloženi da sa javnošću podijele informacije u vezi ovog posla te da bi vjerovatno o tome i dalje ćutali da ja javnost svakodnevno nije postavljala sve više pitanja.

Sve ono što je CAPITAL pisao u tekstu Tajni miris ruskog novca: U „Optimu“ upumpali 1,77 milijardi maraka iz “Optime” su potvrdili.

Proces dokapitalizacije izvršen je u četiri faze, a sve je registrovano u nadležnom sudskom registru, koji smo takođe objavili.

Dokapitalizacija je omogućila optimizaciju strukture bilansa Optima Grupe, između ostaloga smanjujući iznos dugovanja unutar grupacije. To je, sa svoje strane, povećalo investicionu atraktivnost kompanije i njenu finansijsku stabilnost”, saopšteno je iz ove kompanije.

Tvrde i kako su u procesu izvršili sve poreske uplate u Budžet Republike Srpske, na zakonom utvrđen način.

Slučaj “Optima grupe” i definitivno je potvrdio sve slabosti i rupe u sistemu nadzora i kontrole stranog kapitala jer se ispostavilo kako strani investitor može da u zemlju unese milijarde maraka, radi sa njima šta hoće, a da na to niko ne obrati pažnju.

Podsjećamo, brojne institucije je portal CAPITAL obavijestio o ogromnim količinama novca koji se slijevaju u zemlju.

Među njima su Vlada Republike Srpske koja se po ovom slučaju još nije oglasila, Republički devizni inspektorat, Agencija za promociju stranih investicija (FIPA), Privredna komora Republike Srpske i brojni drugi.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!