Capital.ba

Kesić ponovo nije uspio da zavlada „Krajinapetrolom“

27.07.2021. / 14:57

BANJALUKA – Nedeljko Kesić, vlasnik benzinski stanica „Nes petrol“ i bivši višegodišnji direktor Hidroelektrana na Vrbasu, nije uspio da pored sebe u Upravnom odboru (UO) „Krajinapetrola“ zadrži i Milana Đukanovića, i tako ojača kontrolnu poziciju ovog preduzeća, saznaje portal CAPITAL.

krajinapetrol

FOTO: Agencije

Na sjednici Skupštine akcionara „Krajinapetrola“ održanoj krajem juna ove godine Kesić je izabran kao novi član UO, ali ne i Đukanović jer nije dobio podršku predstavnika državnih akcija.

Međutim, Đukanović se potrudio da zasijedanje ostane upamćeno po napetosti i naelektrisanoj atmosferi, kršeći korporativnu etiku koja važi za ovakve sjednicama.

Iz zapisnika sa skupštine akcionara vidljivo je da se Đukanović nije ustručavao da fizički pokuša spriječiti glasanje predstavnika Akcijskog fonda Republike Srpske i predstavnika većinskog državnog kapitala u „Krajinapetrolu“ Miladina Dragičevića.

Dragičević je već bio pod ogromnim pritiskom jer je i prije glasanja Kesić imao primjedbu na kratku komunikaciju između njega i predstavnika kompanije „Ina“ koji su sjedili jedni pored drugih, što samo pokazuje da je stepen povjerenja između akcionara „Krajinappetrola“ na niskom nivou.

U želji da udovolji zahtjevu Kesića, a da ujedno Dragičeviću omogući da nesmetano glasa, predsjednik skupštine Srđan Raković (PREF) je bio prisiljen da Dragičevića „izoluje“ tako što mu je  ustupio svoju stolicu.

Tada na scenu stupa Đukanović.

Đukanović je ometao proces glasanja na način da da je u toku istog samoinicijativno prišao i obraćao se predstavniku Akcijskog fonda onemogućavajući ga na taj način da glasa. Glasanje je okončano nakon što je predsjednik uspostavio red na sjednici i uputio Milana Đukanovića na predviđeno mjesto u sali“, navodi se u zapisniku.

Ono što je zanimljivo je da Đukanović nikako nije mogao da utiče na Dragičevića jer je kao opunomoćenik državnih fondova dobio jasnu instrukciju kako da glasa.

Dragičević je naglasio kako ima pismenu instruciju kako da glasa od strane akcionara koje predstavlja. U predmetnoj instrukciji je doslovno navedeno kome i koliko glasova treba da dodijeli prilikom glasanja za izbor članova Upravnog odbora“, stoji u zapisniku.

Inače, advokat Kesićeve kompanije „Nes“ koji je takođe prisustvovao skupštini je uputio prigovor na postupak glasanja tražeći da se primjenjuju identični standardi na sve.

Po njegovom mišljenju evidentno da je Dragičević prilikom glasanja Komisiji za glasanje predao glasački listić, a u kojem nije naveden procenat dodijeljenih akcija, tako i broj akcija nakon čega je sekretar Društva vratio listić na dopunu, a koji je zatim vraćen Komisiji za glasanje“, navodi se u zapisniku.

Ranije su upravo zbog toga što nisu pravilno popunjeni, dva glasačka listića proglašena nevažećim, ali ona nisu imala uticaj na rezultat glasanja.

Podsjećamo, Nedeljko Kesić čiji „Nes“ ima 32,2 odsto akcija „Krajinapetrola“ ne krije svoje nezadovoljstvo pozicijom u ovom akcionarskom društvu koje se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata, o čemu je portal CAPITAL pisao još prije godinu dana.

Naime, on smatra kako bi trebao da ima mnogo veću ulogu s obzirom da u ruci ima skoro trećinu akcija preduzeća zbog čega ne odustaje u pokušajima da ovlada Upravnim odborom.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!