Capital.ba

Banka Srpske: Neosnovan zahtjev IRB-a za zabranu diobe

31.05.2021. / 12:38

BANJALUKA – Zahtjev Investiciono-razvojne banke (IRB) RS da sud zabrani diobu 25 miliona KM povjeriocima, koji već četiri godine čekaju na svoj novac, je potpuno neosnovan, navela je Banka Srpske u odgovoru na prijedlog IRB-a.

banka srpske

Foto: Capital.ba

CAPITAL je u petak objavio da je IRB podnijela prijedlog Okružnom privrednom sudu za određivanje mjere obezbjeđenja kojom bi se „Banci Srpske“ zabranilo da isplati novac povjeriocima, odnosno da izvrši prvu djelimučnu diobu.

U „Banci Srpske“ navode da očekuju da sud odbije prijedlog IRB-a, ističući je da je nevjerovatno da bilo ko traži da sud privremenom mjerom nekoga onemogući da postupa po pravosnažnoj presudi.

Posebno bi, kažu, čudno bilo da im isti sudija koji je donio presudu u njihovu korist, a koju je još potvrdio i Viši privredni sud, sada zabrani da postupaju po toj presudi.

U „Banci Srpske“ ističu da i dalje rade na pripremi diobe, koja će početi kada prođu svi rokovi za žalu, jer je to procedura koju moraju ispoštovati.

„Prijedlog diobe je kvalitetno sačinjen, Odbor povjerilaca ga je prihvatio i sigurni smo da nema razloga za bilo kakvo odgađanje ili zabranu. Proces isplate novca će potrajati, ali do jeseni očekujemo da ćemo isplatiti veći dio fizičkih lica“, kažu u banci.

Saznajemo i da je IRB uputila urgenciju sudu da što prije donese odluku po njihovom zahtjevu.

Prijedlogom diobe najviše novca i to 16,6 miliona KM predviđeno je za Agenciju za osiguranje depozita BiH, koja se nalazi u četvrtom isplatnom redu i koja je ranije isplatila osigurane depozite do 50.000 KM povjeriocima banke.

Za peti redovni isplatni red, u koji su većinom svrstana fizička lica, predviđeno je 8,1 milion KM, a preostalih oko pola miliona za drugi i treći isplatni red.

Banka Srpske na računu ima 65 miliona KM, ali značajan dio tog iznosa i dalje mora da rezerviše zbog ostalih sporova u kojima učestvuje, a jedan od većih je spor sa litvanskom Ukio bankom, težak oko 40 miliona KM, u kojem se očekuje prvostepena presuda.

Podsjećamo, Odbor povjerilaca Banke Srpske nedavno je prihvatio prijedlog stečajnog upravnika Gorana Radivojca o prvoj djelimičnoj diobi 25 miliona KM, sa šest glasova za i jednim protiv. Diobi se protivila članica Odbora ispred IRB-a.

Kako je većinom glasova prijedlog stečajng upravnika prihvaćen, IRB sada pred sudom pokušava da ospori ovu odluku, uz obrazloženje da su uložili reviziju Vrhovnom sudu na pravosnažnu presudu kojom je odbijen njihov tužbeni zahtjev protiv banke težak 46,4 miliona KM.

IRB je od suda zatražila da donese rješenje o određivanju mjere obezbjeđenja, kao i privremene mjere obezbjeđenja i zabrani Banci Srpske da postupa po pravosnažnoj presudi te odloži diobu sve dok Vrhovni sud RS ne odluči o njihovoj reviziji.

IRB je tužbom protiv Banke Srpske tražila da preuzme  46,4 miliona KM kredita koje je plasirala ove banke, ali je pravosnažnom presudom njihov zahtjev odbijen.

Time su ispunjeni uslovi da banka isplati dio novca povjeriocima, ali u IRB-u su nezadovoljni takvim raspletom i ponovo pokušavaju da spriječe diobu.  To im je pošlo za rukom prije tri godine kada je bivša stečajna upravnica Mirjana Golić pokušala da izvrši prvu djelimičnu diobu, ali je IRB uložila prigovor koji je sud prihvatio.

Razlika između ove dvije diobe je u tome što banka tada nije imala pravosnažnu presudu protiv IRB-a, dok sada to ima.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Banka Srpske: Neosnovan zahtjev IRB-a za zabranu diobe

    1. Oštećeni.

      Sve hirove ce platiti hIRBe. Sa kamatama. Zivi bili pa vidjeli. Dosta izivljavanja. Gdje vam je Snežana Vujnić… što vam ta expertica nije predala kreditne dosijee?

      • nagrađeni

        Ovo sve narod plaća, odakle sredstva i ko je ovo sve dao.
        Narod, a pojedinci pojeliiii.

    2. Misteri

      Cuj to do ljeta bice isplaceno stedise.A sada do jeseni ito veci broj.E pa treba vas tuziti da vracate s kamatom.Da vlada koja je vlasnik banke 99%krije se iza zavjesa i sad maze neduznim stedisama oci kriju se ko da nisu oni vlasnici.Oni su bili vlasnici pravi pravcati kad su orobili milione kmva a sada im treba naplati posteno.Nemoj te narod praviti blesavim pisete 4 godne 6 je godina vratice te vi meni 12 posto kamatom vjerujte tuzicu vas pa ice i do strazbura.