Capital.ba

EK: 18 miliona evra za razvoj ultrabrzog mobilnog interneta

20.08.2009. / 7:20

internetBRISEL,  Evropska komisija je saopštila da će od početka naredne godine uložiti 18 miliona evra u razvoj ultrabrzog mobilnog interneta.


 Sredstva iz zajedničke kase Evropske unije (EU) biće usmjerena, kako je najavljeno u Briselu, na istraživanje tehnologija “Long term evolušn” označavanih kao LTE. 
 Ta tehnologija bi trebalo da obezbjedi da veza putem interneta, a posredstvom mobilnih telefona, bude sto puta brži nego što omogućavaju tehnologije koje se trenutno koriste.
 “Tehnologija LTE  će mobilni telefon pretvoriti u mobilni računar. Milioni novih korisnika će na svojim mobilnim uređajima na svakom koraku imati ultrabrzi pristup internetu” navela je komesarka Evropske komisije za telekomunikacije Vivijan Reding.
 Sistem LTE sada testiraju operateri u nekoliko zemalja – Finskoj, Njemačkoj i Britaniji. Prve komercijalne usluge će, prema očekivanjima, biti dostupne već naredne godine i to u Švedskoj i Norveškoj.
 Pomenutih 18 miliona evra nisu jedina sredstva koja je Brisel namjenio za LTE. EU je za istraživanje te tehnologije proteklih godina već izdvojila oko 25 miliona evra, podsjetila je češka agencija ČTK.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!