Capital.ba

Dodikovi traže od Vlade skoro 150 hiljada KM za svoje investicije

21.04.2021. / 15:49

BANJALUKA – Porodica Dodik nastavlja sa investiranjem u poljoprivredu i voćarstvo i već je isplanirala da iz budžeta Srpske dobije skoro 150 hiljada maraka na ime podsticaja. Preduzeća „Agro voće“ iz Laktaša i „Fruit Eco“ iz Gradiške, u vlasništvu članova najuže Dodikove porodice, nalaze se na spisku Agencije za agrarna plaćanja RS, kao korisnici novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2021.

investicije

FOTO: Agencije

Preduzeće „Fruit Eco“, u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića, na ovogodišnjem je spisku za podsticaj po čak tri osnova i to 27.729 KM za poljoprivrednu mehanizaciju, 50.000 maraka za protivgradnu mrežu i 47.021 KM za višegodišnje zasade.

Druga firma „Agro voće“, u vlasništvu Gorana Dodika brata predsjednika SNSD-a i člana predsjedništva BiH, ove godine će dobiti 21.060 KM za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Ove dvije firme ukupno traže 145.810 KM podsticaja.

Ukupna vrijednost novčanih podsticaja za kapitalne investicije u 2021. godini je 16.399.169 KM.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao, ove firme dobile su i prošle godine novac za podsticaje i to između ostalog za nabavku traktora i preko 14 tona regresiranog goriva, a pomoć je u vidu 21.400 KM za nabavku tratora i priključaka nedavno dobilo i treće preduzeće u vlasništvu porodice Dodik „Global Liberty

„Global Liberty“ je firma koju su prije šest godina osnovali Igor i Gorica, sin i kćerka člana predsjedništva BiH Milorada Dodika, a kojoj je osnovna djelatnosti trgovina na veliko drvetom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.

Poslovni registri pokazuju da „Global Liberty“ od osnivanja do 2019. godine nije imao značajniji promet.

Prihodi su im 2019. godine bili tek 3.100 maraka, a dobit skromnih 228 KM. Godinu ranije, nisu imali ni marku pazara i preduzeće je prijavilo gubitak od 2.013 KM.

Direktor preduzeća je Goričin suprug Pavle Ćorović, nekada portparol košarkaškog kluba Igokea iz Aleksandrovca, a potom i radnik istoimenog radija, a danas suvlasnik nekoliko firmi.

 

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!