Capital.ba

Vlada Srpske kupila poslovni prostor banjalučke Privredne komore

20.04.2021. / 13:19

BANJALUKA – Područna privredna komora Banjaluka prodala je Vladi Republike Srpske poslovni prostor u centru grada, koji je dijelila sa Narodnom bibliotekom i Muzejem Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Capital

U pitanju je drugi sprat objekta u ulici Đure Daničića u strogom centru grada, poznat i kao “Dom radničke solidarnosti”. Nije poznato po kojoj cijeni je kupljen prostor, ali je nedavno urađena procjena pokazala da ovih 1.285 kvadrata vrijedi 4,5 miliona maraka.

Ideju da Vlada bude kupac ovog prostora davno je zagovarao tadašnji ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović s obzirom da se Biblioteka nalazi na prvom spratu a Muzej u prizemlju.

Prema saznanjima CAPITAL-a postojao je i dogovor da se u slučaju prodaje prostor prvo ponudi Vladi, kako ga ne bi kupio neki privatnik ili preduzeće koji nema nikakve veze sa ovim institucijama.

Taj dogovor je sada i ispoštovan, a prostorije će biti kupljene za potrebe Narodne biblioteke.

Predsjednik područne privredne komore Banjaluka Goran Račić je potvrdio da je prostor prodat, ali nije želio da otkriva ko je kupac i po kojoj cijeni.

Prodali smo nekretninu. Ovih dana ćemo imati sve završeno“, kazao je kratko Račić.

Inače, na ovaj prostor je bila upisana hipoteka, a kao obezbjeđenje emisije obveznica koju je komora emitovala prošle godine kada se zadužila za 1,1 milion KM.

Upravo danas oni su objavili Javni poziv vlasnicima obveznica o prijevremenom otkupu, a kako bi se ta hipoteka skinula.

Emitent pristupa prijevremenom otkupu radi brisanja hipoteke sa poslovnog objekta koji služi kao obezbjeđenje za isplatu obaveza iz prve emisije obveznica, a finansjiska sredstva za otkup obezbjeđena su prodajom poslovnog objekta u vlasništvu Područne privredne komore Banjaluka“, navodi se u Javnom pozivu.

Podsjećamo, novac koji je PPK Banjaluka prikupila emisijom obveznica iskorišten je da za kupovinu nove zgrade u naselju Centar Aleja od Borke Đurića, inače predsjednika Privredne komore Republike Srpske i u koju bi uskoro područna ali i republička komora trebale da se presele.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!