Capital.ba

Gorivo poskupljuje za pet feninga po litru

13.08.2009. / 8:10

pumpaBANJALUKA,  Na većini benzinskih pumpi u Republici Srpskoj ove sedmice doći će do poskupljenja goriva u prosjeku za pet feninga, rekao je  predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Vukašin Vojinović.
 
– Iako cijena nafte u posljednje vrijeme oscilira, unazad dvije sedmice cijene u nabavci povećane za desetak feninga, tako da se u toku ove sedmice može očekivati da evrodizel koji se do sada kretao između 1,65 i 1,70 poskupi na 1,75 maraka, a benzini će koštati  više od 1,81 maraka – kazao je Vojinović za današnji “Glas Srpske”.
On je rekao da su pojedini distributeri već podigli cijene, a da se novo poskupljenje može očekivati već sljedeće sedmice.
– Ako se ovaj trend nastavi, u idućoj sedmici možemo očekivati i novo poskupljenje za pet feninga, tako da bi evrodizel mogao da košta oko 1,80 a benzini da idu na 1,85 i do 1,90 maraka – kazao je Vojinović.
U zavisnosti od toga gdje se prodaju, cijene evodizela do sada su se kretale između 1,65 do 1,72 a benzini od 1,75 do 1,81 konvertibilnih maraka.
Stanovnici Srpske smatraju da je novo povećanje cijena novi udar na njihov, ionako, prazan džep, te da ne odgovara trenutnoj situaciji na tržištu.
– Cijene goriva ponovo su počele dostizati prošlogodišnju visinu, a nafta sada znatno manje košta. Mislim da prodavci koriste svako blago poskupljenje nafte na svjetskoj berzi da bi ovdje znatno povećali cijene goriva – kazao je Banjolučanin Jovan Kovačević.
Kako su prenijeli pojedini federalni mediji, narednih dana i u FBiH se očekuje novo poskupljenje goriva, a maloprodajne cijene će se povećati za pet feninga.
– Radi se o okvirnom povećanju što u praksi znači da će distributeri procijeniti u kojem omjeru će povećati cijene derivata na svojim benzinskim pumpnim stanicama, a u skladu sa svojom cjenovnom politikom – rekla je sekretar Udruženja prodavaca naftnih derivata u FBiH Amela Kečo.
Ona je naglasila da posljednjih sedmica na tržištu Federacije BiH nije vršena korekcija cijena u maloprodaji iako su rafinerije konstantno povećavale nabavne cijene, što znači da su domaći distributeri naftnih derivata imali razumijevanja za svoje kupce.
Nafta pojeftinila
Cijene nafte pale su juče na blizu 69 dolara za barel pošto su SAD i OPEK iznijeli procjenu da će svjetska potrošnja petroleja pasti ove godine.
Laka nafta za septembarske isporuke izgubila je 34 centa i prodaje se po 69,11 dolara barel. Vlada SAD je u utorak objavila da će potražnja za naftom u svijetu vjerovatno biti manja za 1,71 milion barela dnevno ove godine, što je više od ranije procjene pada od 1,56 milion barela.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!