Capital.ba

Petrović dao „Prointeru“ posao od 11,5 miliona KM

31.03.2021. / 16:36

TREBINJE – Elektroprivreda Republike Srpske platiće kompaniji „Prointer“ iz Banjaluke 11,5 miliona maraka da joj izradi Sistem za upravljanje imovinom, elektronske radne naloge i praćenje efikasnosti, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: Capital

Ovaj sistem će biti implementiran u matičnom i pet distributivnih preduzeća koji su sa „Prointerom“ ugovore potpisali 3. marta ove godine.

Uprava ERS-a je ovaj posao ugovorila bez objave tendera, koristeći najmanje transparentan postupak nabavke usluga.

ERS je za ugovor sa „Prointerom“ iskoristio pregovarački postupak, pozivajući se na član 20. Zakona o javnim nabavkama BiH koji daje za pravo da i na taj način nabavljaju intelektualne usluge i kada se „opis predmeta nabavke ne može odrediti s dovoljnom preciznošću pa ugovor nije moguće zaključiti izborom najpovoljnije ponude u otvorenom ili ograničenom postupku nabavke“.

Da će ERS i u ovoj godini biti dobar izvor zarade za preduzeća iz sektora informacionih tehnologija portal CAPITAL je najavio u januaru kada je raspisan tender vrijedan 7,7 miliona maraka za implementaciju softvera za podršku poslovnim procesima za zavisna preduzeća koja su kroz reorganizaciju postali “Operatori distributivnih sistema”.

Taj softver koristiće se za vođenje evidencije o krajnjim kupcima sa kojima je potpisan ugovor o snabdijevanju, obračun mrežarine, vođenje evidencije i obračun neovlaštene potrošnje, obustavu u isporuci struje, kao i razmjenu podataka sa snabdjevačima.

ERS je inače u januaru prošle godine bez tendera firmi „Dwelt“, dodijelio ugovor težak 12,3 miliona maraka za softversku platformu za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 potrošača.

TI BiH: Pregovarački postupci su najkoruptivniji

U Transparency internationalu kažu da su kroz monitoring postupaka javnih nabavki uvidjeli da je česta i neopravdana  primjena pregovaračkih postupaka jedan od najčešćih primjenjivanih koruptivnih mehanizama.

Srđan Traljić iz TI BiH kaže da u pregovaračkim postupcima ne postoji nikakav mehanizam kontrole, a sa druge strane ni Agencija za javne nabavke nema dovoljno kapaciteta da isprati veliki broj takvih postupaka.

Kod konkretnog slučaja je posebno zanimljivo da se radi o velikom iznosu, kao i da se godinama u Republici Srpskoj favorizuju pojedini ponuđači prilikom nabavki softverskih usluga“, kaže Traljić.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Petrović dao „Prointeru“ posao od 11,5 miliona KM

    1. Intelektualac

      Ovima nikada dosta

    2. Dejan

      Fascinantno.Ja sam ljubomoran.Šta ćeš…

      • RE DEJAN

        Ja bih prije rekao da si bolestan…nego ljubomoran. Šta ćeš…

    3. Village People

      Dobro je znati šta su to prioriteti za Vladu Republike Srpske. Važno da nemaju nimalo stida kada prave predstavu o tome kako je 4 miliona KM iz budžeta grada Banja Luka ključno za spas devastiranog zdravstva!

    4. Lako je

      Laku je tuđim (narodnim) parama gloginje mlatiti. Zašto nije dao svoje pare. Neće.

    5. Кум

      Чијем Проинтеру, Кокезином 1 или Кокезином 2.