Capital.ba

Institucije FBiH posjeduju najmanje 522 službena vozila

15.03.2021. / 8:00

SARAJEVO – Organi Federacije BiH posjeduju najmanje 522 službena vozila. Podaci su to do kojih je došla televizija “N1”, a odnose se na 16 ministarstava i 20 drugih institucija. Prema procjenama, u Federaciji BiH u voznim parkovima je više od hiljadu službenih automobila.

Izvor: Žurnal

Kako javlja pomenuta televizija, njihovim podacima bar djelimično je “misterija rasvijetljena”.

Navode da imaju podatke o službenim vozilima u značajnom broju institucija u Federaciji. Podatke su “N1” dostavili iz 16 federalnih ministarstava i 20 agencija, zavoda i drugih tijela. 36 institucija Federacije posjeduje 522 službena vozila.

To znači da u prosjeku na svaku instituciju dolazi 14,5 automobila.

Najviše vozila imaju institucije koje ne mogu funkcionisati bez njih. Na primjer, FUP u voznom parku ima 15 vozila – od limuzina, preko terenskih vozila, pa do glisera, čamaca i prikolica.

Međutim, kabinet direktora policije raspolaže sa pet vozila, od čega audi A4, dvije škode oktavije, tojota land V8, te audi Q7.

Još nekoliko institucija prednjači u brojnosti automobila. Federalna uprava civilne zaštite ih u voznom parku broji skoro 100, Uprava za inspekcijske poslove 65, a Služba za zajedničke poslove organa Federacije 25 službenih vozila. Broj vozila u ministarstvima varira, ali je ubjedljivi rekorder Federalno ministarstvo raseljenih osoba, sa 18 službenih automobila. U odgovoru za “N1” tvrde da su im vozila potrebna za kontinurani rad na terenu u cijeloj BiH.

Zanimljivo je da se Ministarstvo zdravstva od šest službenih vozila odreklo njih čak tri. Dva su ustupili Federalnoj novinskoj agenciji i jednom Udruženju za ljekovite biljke.

Federacija ima i brojne institucije koje su javnosti možda manje poznate. Agromediteranski zavod ima sedam vozila, zavod za poljoprivredu isto toliko. Džender centar posjeduje jedno vozilo, Federalni zavod za programiranje razvoja očigledno treba jedan službeni automobil, kao i Kancelarija za evropske integracije.

Treba znati da ovo nisu konačni podaci. Neke institucije nisu nikada dostavile podatke, a pojedini federalni parlamentarci tvrde da je u voznom parku federalnih tijela više od hiljadu automobila. To je upola više u odnosu na službene podatke koje je pomenuta televizija dobila iz Federalne vlade.

Bosna i Hercegovina u cjelini je poznata kao zemlja sa političarima i činovnicima koji posebno vole luksuzna službena vozila, čiji se ukupan broj može samo nagađati. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!