Capital.ba

„Mtel“ napravio veću dobit od „BH Telekoma“ i „HT Eroneta“ zajedno

02.03.2021. / 15:57

BANJALUKA – Kompanija „Mtel“ je prošlu godinu završila sa dobiti od 64,3 miliona maraka što je povećanje u odnosu na 2019. godinu kada im je profit bio manji za 3,3 miliona KM. Dobit je znatno veća od ostala dva telekom operatera u BiH, „BH Telekoma“ i „HT Eroneta“, koji su zajedno imali profit manji od 41 milion KM.

Mtel Banja Luka (Foto: Capital)

Ukupni prihodi „Mtela“ u 2020. godini premašili su 428,6 miliona i u odnosu na godinu ranije manji su za 3,7 miliona.

Rashode su smanjili sa 364,9 na 357,2 miliona maraka, te je tako „Mtel“ godinu završio sa dobiti od 64,3 miliona KM, pokazao je nekonsolidovani finansijski izvještaj te kompanije.

Ulaganja u kupovinu drugih kompanija, poput kablovskih operatera „Elta kabel“ i „Blicnet“ su se pokazala kao dobar poslovni potez, ali je to uticalo na ukupnu dobit. Konsolidovani finansijski izvještaj koji obuhvata i poslovanje firmi koje su u sastavu „Mtela“ pokazuje prihode od 505,3 miliona, rashode od 441,7 miliona KM, te dobit od 56,5 miliona u 2020. godini. Godinu ranije ta dobit je bila 80,2 miliona KM.

Tokom prošle godine „Mtel“ je zapošljavao u prosjeku 2.097 radnika, dok sa povezanim firmama broj zaposlenih iznosi u prosjeku 2.570.

„BH Telekom“ i „HT Eronet“

„BH Telekom“ je 2020. godinu završio sa neto dobiti od 40,5 milion KM što je smanjenje u odnosu na 2019. godinu kada im je profit bio 47,4 miliona maraka.

Poslovni prihodi te kompanije su pali sa 461 na 440 miliona u 2020. godini. S druge strane poslovni rashodi su smanjeni za 22,5 miliona i iznosili su 388,3 miliona KM.

„Hrvatske telekomunikacije“ ili „HT Eronet“ lani je imao poslovne prihode od 183,3 miliona i oni su manji za oko 12 miliona nego u 2019. godini.

Smanjeni su im i rashodi koji su iznosili 187,5 miliona KM (2019-196,9 miliona).

Na kraju je neto dobit „HT Eroneta“ bila svega 48.583 KM.

CAPITAL: S. Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: „Mtel“ napravio veću dobit od „BH Telekoma“ i „HT Eroneta“ zajedno

    1. seljacka

      koja vam je ovi seljacka fora, pa konsolidovani rezulat je 56 miliona. nije 64. znaci samo pumpanje naslova, kao da je 1998 i da nema interneta i da niko ne moze nista nauciti

    2. General

      Samo sto BH Telecom ostavi sav novac u drzavi, odnosno Federaciji kao i HT Eronet dok Mtel ide za Beograd.

    3. željko ivošević

      Seljačka,treba znati razliku između konsolidovanog bilansa i onoga što piše u naslovu.U naslovu jasno piše “Mtel” a u konsolidovani bilans ulaze i druge firme koje su posebni privredni subjekti koji su dijelom ili u punom vlasništvu nosioca konsolidovanog bilansa.Znači naslov je tačan a i pored interneta izgleda da ti to još nisi naučio.I ovo se uči na ekonomskom ili nekom srodnom fakultetu a ne pored i preko interneta.Pozzz

    4. dubica direktorcic

      drz se ti zeljo svoga banjca i pogledaj im konsolidovani rezultat ove i prethodne godine