Capital.ba

Vlada će pomoći proizođačima mlijeka

03.08.2009. / 9:05

mlijekoSARAJEVO, Vlada Federacije BiH novčanim podsticajima pomoći će mljekarima da prebrode ljetnu krizu viška mlijeka i aktuelnu krizu na tržištu, izjavio je savjetnik federalnog ministra poljoprivrede Vjekoslav Selak.

On je najavio u narednim danima sastanak federalnog premijera sa predstavnicima mljekarske industrije sa ciljem pomaganja proizvođača mlijeka kojima mljekare nisu u stanju da ponude prihvatljivu cijenu.

Proizvođači mlijeka u FBiH najavili su za 5. avgust organizovanje protesta ako Vlada FbiH ne prihvati njihov zahtjev da otkupna cijena mlijeka iznosi 0,60 KM po litru plus premija od 0,20 KM.

Predsjednik Asocijacije proizvođača mlijeka FbiH Mehmed Nikšić naveo je da bi prema prijedlogu proizvođača mljekare plaćale otkupnu cijenu od 0,50 KM po litru, dok bi ostatak obezbjeđivala federalna Vlada.

“S našim prijedlogom saglasna je većina mljekara u FBiH, a sada još čekamo da dobijemo odgovor od Vlade”, rekao je Nikšić.

Direktor sarajevske mljekare “Milkos” Adin Fakić podržava farmere, dodajući da je ova fabrika spremna da proizvođačima plaća 0,50 KM po litru mlijeka sa četiri procenta mliječne masti.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i farmenra Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac rekao je da će podržati proizvođače mlijeka iz FBiH u njihovim zahtjevima, navodeći da će proizvođači iz Srpske organizovati proteste ukolio se to dogodi u FBiH. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!