Capital.ba

Zbog politike u BH Telecomu dobit preduzeća sve manja

17.02.2021. / 12:16

SARAJEVO – Veliki broj javnih preduzeća je pod direktnom kontrolom političkih stranaka na vlasti koje smatraju da su sa osvojenim mandatima na izborima osvojile i javna preduzeća, pokazalo je istraživanje CCI-ja iz 2020. godine o uticaju politike na zapošljavanje direktora i članova nadzornih odbora u javnim preduzećima i uticaju političkih imenovanja na poslovanje javnih preduzeća.

FOTO: BH Telecom

Istraživanje pokazuje da postoji direktna veza između političkog uticaja na javno preduzeće i njegovog poslovanja. Što je veći uticaj politike na javno preduzeće, njegov fokus djelovanja se odmiče od pružanja kvalitetne usluge građanima i ide ka ostvarivanju interesa stranke.

Kao primjer navode BH Telecom u kojem je godišnja dobit u prethodnoj deceniji poslovanja pala za više od 60% (sa 128 miliona KM na 51 milion KM), a ukupna dugovanja se samo u jednoj godini poslovanja (2018. – 2019.) udvostručila i na kraju 2019. godine dosegla skoro 250 miliona KM.

Ured za reviziju institucija FBiH je skrenuo pažnju na isti problem, a to je da je iskazan pad prihoda i dobiti društva te da je neophodno da organi upravljanja (Uprava, Nadzorni odbor i Skupština BH Telecoma), svako u okviru svoje nadležnosti, preduzmu adekvatne aktivnosti u svim poslovnim segmentima da bi zaustavili slabljenje pozicije BH Telecoma na tržištu telekomunikacijskih usluga“, saopštili su iz CCI-a.

Međutim, dodaju oni u stvarnosti se događa upravo suprotna situacija.

Vrhunac uticaja politike na rad BH Telecoma se ogleda u otvorenom preuzimanju formalne unkcije u političkoj stranci generalnog direktora BH Telecoma. Iz toga razloga CCI su 24. 1. 2021. pozvali na smjenu ili ostavku Sedina Kahrimana, generalnog direktora BH Telecoma, zbog imenovanja za v.d. predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo“, kažu oni.

Napominju kako je Zakonom propisano da u upravi javnih preduzeća ne mogu biti lica koja vrše funkciju u političkim strankama zbog čega su pozvali Parlament FBIH da pokrenu pitanje odgovornosti zbog kršenja Zakona, te spriječe otimanje javnih preduzeća od građana čije bi interese trebali štititi.

Do danas, niko se nije oglasio povodom otvorenog i nedopustivog kršenja Zakona.

Izostanak reakcije pokazuje da ne postoje mehanizmi kontrole nad javnim preduzećima čime se omogućava i ohrabruje nastavak trenda stranačkog zapošljavanja i lošeg poslovanja u BH Telecomu“, zaključuju u CCI iz kojeg zahtijevaju da se konačno prekinu sve veze između politike i javnih preduzeća da bi ona ispunjavala zakonom definisane ciljeve, odnosno da bi se vratila u službu građana.

CAPITAL: D. T.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Zbog politike u BH Telecomu dobit preduzeća sve manja

    1. Direkt

      Samo privatizacija BH Telecom spašava.