Capital.ba

Neargumentovano reagovanje „Prointera“

24.11.2020. / 16:06

BANJALUKA – Kompanija „Prointer“ tvrdi da nije samo njoj dodijeljen posao nadogradnje Inspekcijskog informacionog sistema (IMS), vrijednosti 1,86 miliona KM, već da to rade zajedno s „Planetsoftom“, upućujući portal CAPITAL na sajt Inspektorata gde to navodno piše. Međutim, na tom sajtu, kao i na Portalu javnih nabavki, piše suprotno od onog što „Prointer“ tvrdi.

inspektorat prointer

Foto: Pixabay

Iz „Prointera“ ističu da su u tekstu CAPITAL-a, “Završena IT borba za inspekcijski sistem, posao dodijeljen Prointeru”, iznesene netačne i nepotpune informacije, ne navodeći koje su to informacije.

Naveli su da nisu dobili pravo na odgovor, iako su nekoliko puta pomenuti u tekstu. Nisu pojasnili na šta tačno misle da treba da daju odgovor.

CAPITAL je u navedenom tekstu objavio informaciju da je Inspektorat zaključio ugovor s „Prointerom“ o nabavci nadogradnje i održavanja Inspekcijskog informacionog sistema, za šta smo imali Obavještenje sa Portala javnih nabavki, te stav „Prointera“ povodom toga nije bio ni potreban.

U „Prointeru“ ističu da se u tekstu i naslovu ističe da je “posao dodijeljen Prointeru”, što prema njihovom mišljenju, samo djelimično odgovara istini. Naglašavaju da su oni kao najpovoljniji ponuđači izabrani u grupi sa firmom „Planetsoft“ i da će posao zajednički implementirati. Navode i da je ta informacija bila dostupna CAPITAL-u na sajtu Inspektorata, navodeći nam i link.

Obavještavamo „Prointer“ da na sajtu Inspektorata, čiji nam link šalju, stoji da je samo sa njima zaključen ugovor, kao jedinim ponuđačima, te da se nigdje ne spominje grupa ponuđača i „Planetsoft“. To mogu provjeriti na istom sajtu na koji su nas uputili, a link je i u nastavku: http://www.inspektorat.vladars.net/stranica/41/pregled

Isto je istaknuto i na Portalu javnih nabavki na kojem se, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, objavljuju obavještenja o dodjeli ugovora, tako da je istina da je posao „dodijeljen Prointeru“. Jasno se navodi da je u pitanju jedan ponuđač, a ne grupa ponuđača, što je vidljivo i na aktu ispod.

U „Prointeru“ su uzeli za pravo da ocjenjuju da smo u tekstovima koje smo pisali o Inspekcijskom sistemu izbjegli da konkretnije čitaocima predstavimo razloge zbog kojih je neophodna nadogradnja tog sistema. Smatrali su da oni treba da to objasne.

Podsjećamo ih, ako su propustili, da je CAPITAL opširno pisao o Inspekcijskom informacionom sistemu pri čemu smo imali i objašnjenja Inspektorata zašto je isti potreban, a oni su jedini relevantni da to objasne.

Iz „Prointera“ zahtijevaju da njihov stav objavimo bez dodatnih komentara, zbog čega ih podsjećamo da nisu vlasnici, niti urednici portala CAPITAL i da nemaju pravo da uređuju sadržaj na portalu.

Njihov cijeli dopis možete pročitati OVDJE.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Neargumentovano reagovanje „Prointera“

    1. Prointer SARaj

      Prointeru novih 200.000KM od JU Zavoda za zapošljavanje RS za neko super intelegintno rjesenje. Glavna odlika ovog rjesenja kad ga Prointer radi je da zapravo ne radi :-) kao i sve sto u softveru radi Prointer. Naravno, pitanje je sada kakvi se podaci analizaraju kada ni obicni programi ne rade kako treba..ahahahahaa. Ej Kovacevicka, bas si moderna tehnologija…

      Dodela objavljena: 02.12.2020.
      Dodjela tendera – Nabavka “Business intelligence” sistema JU Zavoda za zapošljavanje RS
      Oglašavač: Zavod za zapošljavanje Republike Srpske
      Izvor: Portal javnih nabavki BiH

      OBAVJEŠTENJE O DODJELI UGOVORA
      1055-1-1-39-5-27/20
      Broj obavještenja o nabavci
      1055-1-1-39-3-22/20

      ODJELJAK I: UGOVORNI ORGAN

      I 1. Podaci o ugovornom organu
      Naziv
      JU ZAVOD ZA ZAPOŠLJAVANJE REPUBLIKE SRPSKE PALE

      V 1. Podaci o najuspješnijem ponudjaču/grupi ponudjača
      Grupa ponudjača

      IV 1.a. Broj članova grupe ponudjača
      2R.Br.
      Naziv
      IDB/JIB
      Opština/Grad
      Država
      1”PROINTER ITSS” D.O.O. SARAJEVO
      4202442080000 Sarajevo Centar
      Bosna i Hercegovina
      2PROINTER ITSS DOO
      4403865130009 Banja Luka
      Bosna i Hercegovina

      IV 2. Informacije o dodjeli ugovora

      IV 2.a. Konačna ukupna vrijednost ugovora/okvirnog sporazma bez PDV-a u KM
      183753,86

    2. Direkt

      Ovi iz Prointera jedva da su sposobni da upale kompjuter, a kamoli da kodiraju, programiraju itd, pošto sve lm rade druge firme, dok oni pokupe većinu novca. Isto važi i za njihovog gazdu Igora Dodika, kojem je kompjuter do juče bio uglavnom samo sredstvo za pristup Facebooku, a danas je IT biznismen, dok mnoge druge (prave) IT firme, koje nemaju partijsku zaleđinu, ne mogu da dobiju nijedan posao sa administracijom, osim neki sitan posao, ako i toliko. I dok Srbija ima godišnje 1-2 milijarde evra od izvoza IT softvera i usluga, mi imamo Prointer, koji je sramota za IT industriju, jer mnoge IT inžinjere tjera u inostranstvo. Tu je suštinska razlika između naše i srbijanske IT scene. Našu IT industriju ugrožavaju kriminalci, kojima očigledno ništa nije sveto. Koliko je ovo društvo degradirano od strane nakaradne politike, govori i podatak da su uvezeni respiratori neispravni. Da je ovo normalna zemlja (kao što očigledno nije), marica bi pohapsila kriminalce na vlasti. Ne može imunitet biti pokriće za brutalnu, bahatu, bezobzirnu i bestijalnu pljačku.

    3. Perihard

      Nevjerovatno, Prointer priznao da zapravo diktira cijelo IT trziste u RS. Naravo, poznate su i firme s kojim Prointer saradjuje: Lanaco, Planetsoft, MMSCODE, DWELT, Sirius, Telegroup… To su sve firme koje za Prointer odradjuju projekte, s obzirom da Prointer nije sposoban da zavrsi ni projekte za koje je kao certifikovan i ovlasten (SAP, DMS, Razvoj…). Svi sukobi sa Lanacom i Planetsoftom oko tendera su zapravo sarene laza, jer ove firme zajedno rade na projektima koje su navodno od ozbiljnog interesa za RS, i pitanje su njenog opstanka, ali i odbrane od Bakirovh napada. Vrijeme vec pokazuje i razotrikriva dosege Prointera, njegovih propalih projekata, ali i nevjerovatnoih cifara koje prate ove projekte. Ovaj konkretan primjer o kojem pise Capital su kap u moru onoga sto ce jednog dana da izadje na vidjelo, tj kakvi ugovori su potpisani, kako i na koji nacin je teklo placanje prema Prointeru od strane RS, javnih preduzeca, fondova i sl.

    4. Veljko

      Planet soft je u konzorciju samo zato sto je Jaric prijetio da ce oboriti tender.
      Ovo je niacin da se namiri finansijski.

    5. Gordana

      Sa ovim tenderom Prointer je debelo premasio 100 miliona KM dobijenih tendera u ovoid godine.
      Ima li tu kraja?
      Svi Prointrovi tenderi su copy paste.

      • Svjetlana Šurlan

        Poštovani, kao što možete vidjeti na ovom linku http://www.inspektorat.vladars.net/bundles/websitenews/admin-assets/plugins/tinymce/source/Konkursi%20i%20nabavke/Izvjestaj%20o%20nabavkama%202020/Izvjestaj_9nov2020_nadogradnja_IMS.pdf
        ugovor je zaključen s Prointerom. Odluka koju Vi kačite govori da je odabrana grupa, a zašto je mimo toga zaključen ugovor, to treba da objasni direktor Inspektorata. Ili možete i Vi, ako ste upućeni. Srdačan pozdrav

        • Dušan

          Zato što grupa ponuđača prilikom dostavljanja ponude, može da da punomoć nosiocu posla tj. jednom od ponuđača u okviru grupe ponuđača da zaključuje ugovore ili vrši pravne poslove u ime i za račun grupe ponuđača. Kada ponudu dostavlja grupa ponuđača to bude definisano u TD u skladu sa članom 62. ZJN BiH.
          akonskim aktom koji donosi Agencija.
          Član 62.
          (Grupa kandidata/ponuđača)
          (1) Ugovorni organ u tenderskoj dokumentaciji precizira
          dokumente koje dostavlja grupa kandidata/ponuđača,
          odnosno svaki član grupe.
          (2) Ugovorni organ ne može zahtijevati da grupa
          kandidata/ponuđača osnuje novo pravno lice kako bi
          dostavila zahtjev ili ponudu, ali može nakon izbora od
          grupe ponuđača zahtijevati određeni pravni oblik u mjeri u
          kojoj je to potrebno za zadovoljavajuće izvršenje ugovora.
          Grupa kandidata/ponuđača dužna je dostaviti podatke koje
          ugovorni organ zahtijeva u tenderskoj dokumentaciji

      • Vlado

        Momire, Momo, Momice, zaslužio si dupli sendvič, pošto si poslao dva komentara. Dupli unos ugljenih hidrata za našeg botinu dana. Bravo!

        • Goran

          Vlado, nemoj tako. Možda je komentare dao ministar lično, pa je red da mu se obratiš sa “gospodine botino”.

    6. Momir

      Odluka u kojoj je navedeno da grupu ponuđača čini Prointer i Planet Soft stoji na sajtu Inspektorata, ali capitalu je draže da se pravi pametan da ne vidi. Jadan tekst u kojem se želi sakriti suština, a to je da i dalje napadate samo po svom ključu.
      http://www.inspektorat.vladars.net/bundles/websitenews/admin-assets/plugins/tinymce/source/Konkursi%20i%20nabavke/Odluke_2020/Odluka_28okt2020_izbor_ponudjaca_IMS.pdf