Capital.ba

Đavolja varoš nije ušla u finale

21.07.2009. / 17:29

djavola-varosBEOGRAD, Srpski kandidat za sedam novih svjetskih čuda prirode Đavolja varoš nije ušla među 28 finalista, objavljeno je na sajtu www.new7wonders.com.
Spomenik prirode Đavolja varoš se 9. jula plasirala među 77 kandidata, ali nije uspjela da uđe u finale, iako je od početka bila na prvom mjestu u kategoriji pećina, formacija stjena i dolina.
Od početka takmičenja Đavolja varoš je najbolje plasirani kandidat Evrope.
U preduzeću Planinka ocenjuju da je Đavolja varoš ipak postigla veliki uspjeh jer je u protekle dvije godine promovisana u zemlji i inostranstvu i stvorila prepoznatljivo turističko ime.
“Postignut je veliki uspjeh u ulaskom među prvih 77 kandidata, nakon ovog uspjeha nastaviće se razvoj Đavolje varoši i privlačenje još većeg broja stranih turista”, kazao je direktor preduzeća Radovan Rajičević.
Sedam novih svjetskih čuda prirode biće proglašeno sljedeće godine.
Od trenutka kada je postala kandidat Srbije za sedam svjetskih čuda prirode ovo odredište posjetilo oko 60.000 turista, a u protekle tri decenije nije bilo više od 3.000 posetilaca.
Spomenik prirode Đavolja varoš nalazi se na jugu Srbije, 27 kilometara jugoistočno od Kuršumlije, a 89 kilometara jugozapadno od Niša.
Lokalitet Đavolja Varoš je stavljen pod zaštitu države još 1959.godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite – Spomenik prirode. Ukupno je zaštićeno 67 hektara površine.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!