Capital.ba

Arcelor Mittal gasi čeličanu u Krakovu

09.10.2020. / 9:00

KRAKOV – Div industrije čelika Arcelor Mittal objavio je u četvrtak da će prekinuti proizvodnju u čeličani u poljskom gradu Krakovu zbog nepovoljnog tržišnog okruženja i nedovoljne zaštite od uvoza čelika iz zemalja izvan Europske unije.

ArcelorMittal

FOTO: Pixabay

Postupak gašenja visokih peći i čeličane počeće u oktobru i trajaće nekoliko sedmica, do trajnog prekida tih aktivnosti, objavila je kompanija.

Sektor čelika u EU vrlo je teško pogođen pandemijom, budući da svi sektori koji koriste čelik smanjuju aktivnosti“, poručuju iz kompanije u obrazloženju odluke.

Potražnja je još uvijek “znatno ispod nivoa prije Covida”, unatoč oporavku u proteklim sedmicama, izjavio je Sanjay Samaddar, izvršni direktor poljskog ogranka Arcelor Mittala. Kompanija smatra da je “brz oporavak potražnje za čelikom malo vjerovatan”.

Arcelor Mittal odlučio se zatvoriti čeličanu i zbog visokih cijena struje u Poljskoj, nejednakih trošokova ugljika među proizvođačima iz EU-a i onih izvan Unije.

Kao dodatni razlog, navodi i nedavnu odluku EU-a o “povećanju kvote za bescarinski uvoz čelika iz zemalja izvan EU-a, u razdoblju dramatičnog pada potražnje za čelikom u Europi“.

Kako bi bio troškovno konkurentniji, Arcelor Mittal će se usredotočiti na poslovanje u čeličani u gradu Dabrowa Gornicza, na jugu Poljske, u kojoj raspolaže s dvije visoke peći. Tvornica koksa u vlasništvu kompanije u Krakovu nastaviće s radom, poručuju iz kompanije.        Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!