Capital.ba

Komunalno preduzeće završilo na otpadu

07.10.2020. / 15:45

KNEŽEVO – Zbog milionskih dugovanja, nezakonitih isplaćivanja plata u kešu i skoro decenijske blokade računa, komunalno preduzeće “Cvrcka” iz Kneževa ide u stečaj, odlučio je Okružni privredni sud u Banjaluci, saznaje portal CAPITAL.

Cvrcka Kneževo

FOTO: Glas Srpske

Dubioza u ovom preduzeću koja traje decenijama kulminirala je krajem prošle godine kad je došlo do potpune obustave rada, a Opština je imovinu koju je ustupila “Cvrcki” skupštinskom odlukom prebacila “Vodovodu”.

Računi preduzeća su blokirani od 2011. godine, a obaveze po osnovu poreza i doprinosa za plate radnicima nisu uplaćivane od 1997. godine.

Uknjižene obaveze preduzeća iznose 5,42 miliona maraka”, navodi se u izvještaju stečajnog upravnika.

Povjeriocima je ostavljen rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a ročište na kojem će ona biti ispitana je zakazano za 24. novembar.

Iako su računi preduzeća bili godinama blokirani, ono je sve do sredine prošle godine poslovalo preko blagajne.

Zbog toga je Poreska uprava Republike Srpske direktoricu Danicu Kutić prijavila Okružnom tužilaštvu u Banjaluci, jer su izračunali da je budžet Srpske oštetila za više od pola miliona maraka.

Naime, potraživanja su se naplaćivala gotovinom preko blagajne i inkasanta, a jedan manji dio preko žiro računa sindikalne organizacije. Tako skupljen novac dalje je isplaćivan radnicima u neto iznosu, bez doprinosa.

U Republici Srpskoj u proteklih nekoliko godina u stečaj je otišlo na desetine komunalnih preduzeća.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Goran Radivojac, a koji je bio  stečajni upravnik u brojnim preduzećima kaže za CAPITAL da je identifikovao dva dijametralno suprotna procesa koji dovode do kolapsa.

Jedan se odnosi na socijalnu osjetljivost u cjenovnoj politici, gdje su cijene ispod tržišnih i gdje se svjesno ide u gubitak, dok se druga komponenta odnosi na obaveze prema Poreskoj upravi Republike Srpske po osnovu poreza i doprinosa iz ranijeg perioda.

“Poreska uprava uglavnom ne odustaje od svojih potraživanja dok preduzeća sa druge strane komunalna preduzeća zbog niskih cijena usluga i lošeg stepena naplate to ne mogu plaćati, gdje se stvara začarani krug”, kaže Radivojac.

Prema njegovom mišljenju, jedini održivi model za preduzeća koja upadnu u probleme je finansijsko restrukturiranje, gdje se blokada od strane Poreske uprave može dugoročno odložiti uz obavezu plaćanja dugova na rate.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!