Capital.ba

Srbija želi biti vlasnik autoputa kroz Crnu Goru

22.09.2020. / 9:30

BEOGRAD – Država Srbija je u završnim pregovorima sa kineskim zvaničnicima da od njihove Eksim banke otkupi kredit za izgradnju dionice auto-puta Bar-Boljare koji ide kroz Crnu Goru, ekskluzivno piše Borba.

Bar-Boljare
Pregovori su u poodmakloj fazi i uskoro bi se moglo očekivati da bude postignut konačan dogovor.

Kina bi u slučaju povoljnog ishoda dogovora s Beogradom dobila da gradi dionicu auto-puta koji ide kroz Srbiju, a Srbija bi, kada do kraja isplati kredit, postala vlasnik dijela auto-puta koji ide kroz Crnu Goru.

U slučaju da Crna Gora ne bude mogla da vrati spomenuti kredit, a Srbija i Kina naprave spomenuti dogovor, jasno je da bi jedna od opcija bila i to da Crna Gora iznajmi dio auto-puta kroz njenu teritoriju Srbiji.

Financial Times nedavno je pisao da Crna Gora strahuje da će projekt izgradnje auto-puta, koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji financira Kina, mogao propasti.

Naime, taj projekt koji je uticao na povećanje duga zemlje mogao bi da bude opasan ukoliko se ima u vidu kredit kojim je finandiran i mogućnosti Crne Gore da ispoštuje sve stavke ugovora prema kineskoj banci.

Iz kredita je od početka izgradnje auto-puta Bar – Boljare do kraja prošle godine isplaćeno 751,57 miliona dolara, odnosno 547,87 miliona evra. Ukupno ugovorena vrijednost radova za izgradnju prioritetne dionice auto-puta Smokovac – Uvač – Mateševo utvrđena ugovorom o projektiranju i izgradnji auto-puta, zaključen između crnogorskog Ministarstva prometa i kineske kompanije China road and bridge corporation iznosi 809,6 miliona evra.     Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!