Capital.ba

Cijene nafte pale ispod 40 dolara

12.09.2020. / 13:00

LONDON, Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 40 dolara pod uticajem snažnog pada američkog tržišta akcija i neočekivano snažnog rasta američkih zaliha.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 28 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 39,87 dolara. S druge strane Atlantika barelom se trgovalo po 17 centi nižoj cijeni, od 37,13 dolara.

Raspoloženje na naftnim tržištima obilježio je pad tri glavna američka berzna indeksa pod uticajem ekonomskih pokazatelja koji nagovješćuju dugotrajan i težak oporavak od pandemije korona virusa.

„Smjer i dalje diktiraju finansijska tržišta, a to vrijedi i za tržište nafte. Ponovni pad američkih berzi povukao je za sobom i cijene nafte“, rekao je analitičar Commerzbanke Eugen Weinberg.

Uteg cijenama bio je i neočekivni rast zaliha u SAD-u u prošloj sedmici, za dva miliona barela, budući da rafinerije sporo obnavljaju preradu nakon oluje u Meksičkom zaljevu i široj regiji.

Silaznu putanju cijena podržavaju i pojačane rezervacije tankera za skladištenje sirove nafte i dizela, s obzirom na slabljenje privrednog oporavka u uslovima kontinuiranog rasta broja zaraženih korona virusom.

O rastu zaliha vjerojatno će se razgovarati i na sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika 17. septembra, iako analitičari procjenjuju da će naglasak biti na striktnom poštivanju postojećeg sporazuma o smanjenju obezbjeđivanja a ne na dubljim rezovima.

OPEC+ ograničava opskbljivanje kako bi se zalihe smanjile i do kraja godine trebao bi smanjivati za 7,7 miliona barela dnevno.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je i američki Senat, jer nije odobrio republikanski prijedlog zakona kojim bi se osiguralo oko 300 milijardi dolara novih podsticaja u koronakrizi.

Odvojeno je OPEC saopštio da je cijena barela referentne košare nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 39,83 dolara, što znači da je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Cijene nafte pale ispod 40 dolara

    1. Davor

      Zasto se ne smanjuju cijene na benzisnkim pumpama?
      Sad se vidi da je ogromna greska (kriminal) sto je ukinuto ogranicenje marze u maloprodaji naftnih derivata!
      Stoka bezobrazna ponovo grabi 50 feninga marze po samo 1 litri goriva!