Capital.ba

Policija istražuje “hirurga” iz Prijedora, direktor bolnice nezainteresovan

07.09.2020. / 13:01

PRIJEDOR – Prijedorska policija, u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom u ovom gradu pokrenula je istragu kako bi se utvrdilo da li je hirurg prijedorske bolnice Stanko Baćo do svoje specijalističke diplome došao na legalan način, potvrđeno je za portal CAPITAL u Policijskoj upravi (PU) Prijedor.

Stanko Baćo

Podsjećamo, kako smo nedavno objavili i dokumentovali, Baćo je u martu 2013. godine napustio specijalizaciju u Beogradu i zaposlio se u jednoj bolnici u Njemačkoj gdje je je radio do jula 2014. godine. Dok je primao platu od nekoliko hiljada evra nije se odrekao ni plate specijalizanta koju mu je isplaćivala bolnica u Prijedoru, a koju je grubo prevario i obmanuo. Takođe, prekršio je osnovna pravila i načela specijalizacije, čega je od početka bio svjestan.

Iz Policijske uprave Prijedor, navodeći inicijale Stanka Baće su nam kazali da provjeravaju sve navode objavljene u našem tekstu, a koje se odnose na zakonitost sticanja njegove specijalističke diplome.

U slučaju utvrđivanja nezakonitosti prilikom sticanja navedene diplome od strane predmetnog lica o istom će biti podnešen izvještaj nadležnom tužilaštvu”, kazali su u PU Prijedor.

Dok policija istražuje, direktor bolnice “Mladen Stojanović”, Mirko Sovilj nije uradio ništa kako bi provjerio šta mu je doktor radio i gdje je boravio za vrijeme dok su ga iz ove ustanove poslali na usavršavanje, i sve to skupo plaćali.

Na desetine poruka u kojima se vidi kako je Baćo sve vrijeme bio svjestan svojih grešaka i postupaka, očigledno nisu bile dovoljne direktoru da uradi bilo šta kako bi nedvosmisleno pokazao da zdravstvena ustanova kojom rukovodi želi da se ovaj slučaj rasvijetli do kraja.

Ja sam vam već dao izjavu za doktora i tu nemam ništa ni da dodam ni da oduzmem”, poručio nam je Sovilj u kratkom telefonskom razgovoru odbijajući bilo kakvu dalju diskusiju.

Ima li Sovilj pravo da bude ovoliko nezainteresovan s obzirom na veoma osjetljiv i odgovoran posao sa kojim se bavi Stanko Baćo, pitali smo i ministra Alena Šeranića. On nam je prošle sedmice obećao odgovor na naša pitanja, a do objave ovog teksta, nismo ga dobili.

Sovilj nam nije dao priliku da ga ispitamo o detaljima poruke koja je u našem posjedu, a koja možda ukazuje zbog čega nije previše zainteresovan da se stvari iznesu na čistac.

U njoj se vidi kako je  Baćo 2015. godine iz očaja i straha da ne bude razotkriven, planirao da ga podmiti.

Da podmitim Sovilja? 20.000 KM? Dosta mu”, stoji u poruci.

Priliku da ovu poruku pojasni dobio je i njen autor, doktor Baćo ali odgovora na naše pitanje nije bilo.

Iz Strukovnog sindikata doktora Medicine čiji je Baćo član, pozivajući se na  presumpciju nevinosti nisu željeli da komentarišu navode iz našeg ranijeg teksta. Ipak, dali su mišljenje o tome ko bi sve od nadležnih trebao da reaguje.

Po našem mišljenju u prvom redu je poslodavac koji treba da utvrdi relevantne činjenice u ovom predmetu, a i resorno ministarstvo ima neke obaveze u dijelu koji se odnosi na provedenu specijalizaciju”, kazao je Miodrag Femić, predsjednik Sindikata.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Policija istražuje “hirurga” iz Prijedora, direktor bolnice nezainteresovan

    1. Marke

      Sovilj je isto kriv kao i Baćo, on ga krije i laže za njega, a zna da nije tako. Mislim da će tužilaštvo
      dokazati da je bio na divlje u Njemačkoj.
      To se može provjeriti u Njemačkoj bolnici,
      preko prijave mjesta boravka u Njemačkoj,
      preko poreskog broja,
      preko graničnih prelaza
      preko izvoda banke, ako nije dovoljno ovo što je predoćio novinar.
      Samo ako ima dobra volja od tužilaštva, posebno sa aspekta budućih Sovilja i Baća.

      • ReMarke

        Samo ko neće ovdje ne vidi kriminalne radnje:
        Samovoljno napustio specijaliciju,
        U Njemačkoj je radio u bolnici poslove koji nemaju veze sa planom i programom specijalizacije. Primao istovremeno dvije plate. Obmanuo profesore u Beogradu i Banjaluci. Ukaljao ugled bolnice, podmitio direktora i druge.
        Sam je okarakterisao svoj boravak u Njemačkoj.
        Šta još nedostaje, je li ovo malo?
        Za Sovilja neću ništa pisati, samo ću reći da je saučesnik.

    2. Mikic

      Prijedorska bolnica je rasadnik loših kadrova. Patolog Nikolina Balaban koja je zavila u crno na desetine ljudi. Mesar hirug Marić, mesar hirurg Ćato, o Lovri da ne pričam..evo sad i lažni specijalizant Baćo…

    3. Pravda

      Policija treba da ispita i Sovilja. Ali za njega je sve u redu jer ima sve papire, DO KOJIH JE DOŠAO NA NELEGALAN NAČIN.

    4. Lopov

      Baćo je zajebao SEBE, državu, bolnicu i zajebače i prijedorske policiju. Tako se hvalio kod Debelog.

    5. Derender

      Sovilj pustio Baću niz vodu

    6. Podtepih

      Istraga tapka u mjestu, Ipak lagano se kreće prema tepihu. Nisu dovoljni podaci Capitala.
      “Nema* načina kako da se dođe do podataka iz Njemačke bolnice, poreske uprave, prebivališta ili možda do izvoda njemačke banke. Ili se možda.ne želi?

    7. Pu

      Hahahhaha policija Prijedor istrazuje Bacu???? Njegova gamilija i drugari njega ispituju… Sva policija je njegova… To je odlicna potez da se sve zataska.. Bravo Baco jos jedna pobjeda…

      • Repu

        Čitava stvar ide u Banja Luku, samo ide dvojac Baćo-Sovilj bez kormilara Coprka.

        • Repure

          Kakva je to istraga, pa “hirurg” još radi. Po svim zakonima trebao ga je Sovilj suspendovati, doduše i sebe.
          Šta je ovo kakvi su to igrarije?

    8. Lovre

      Sovilj je odmah suspendovao Lovru, razumljivo jer mu je on nabacio “slučaj”, a sprema se da i
      dr Ćatu suspenduje, jer se boji za fotelju.
      Ovaj slučaj “hirurg” će ga mnogo koštati, ako iole ima pravde.

    9. Stiv

      Biću tužan ako te Sovilj suspenduje dok se vodi istraga. Đaba si dao tolike pare.
      Možda trebaš još da ideš u kupovinu ljigavaca koji će te štititi.