Capital.ba

Tržište kripto valuta procvjetalo usljed pandemije

17.08.2020. / 16:57

BANJALUKA – Zbog pandemije virusa korona i krize koju je ona izazvala došlo je do trenutnog zasićenja i straha u svijetu za tradicionalnim instrumentima ulaganja kao što su akcije i derivati hartija od vrijednosti, tvrde stručnjaci iz kripto mjenjačnice BCX.ba.

Suosnivač i direktor BCX.ba Boris Majstorović, pričajući od domaćem i globalnom kripto tržištu, istakao je da se situacija sa virusom odrazila i na naše prostore, gdje nema mnogo materijala za ulaganje.

“Kod nas je to posebno izraženo, jer imamo vrlo malo materija za investiranja, tržišta kapitala nisu nam još dovoljno razvijena, u bankama je  mala kamata na depozite, nema kvalitetnih projekata za ulaganje tako da se sve veći broj stanovnika Bosne i Hercegovine odlučuje za ulaganje u kripto valute koje obećavaju, koje imaju potencijal i koje su svojim postojanjem od 11 godina dokazale i pokazale svim skepticima da nisu prolazna stvar”, rekao je Majstorović.

BCX je prva i trenutno jedina mjenjačnica digitalne imovine ili kripto valuta u Bosni i Hercegovini. Osnovana je u maju 2018. godine, a aktivno počela sa radom januara 2019. godine.

Iz ove kompanije navode da je vidljivo konstantno povećanje potražnje za kupovinom i prodajom digitalne imovine u Bosni i Hercegovini. Posebno je, kako kažu, izraženo ogromno povećanje u posljednjih 5 mjeseci za kupovinom kripto valuta od čak 300 odsto.

“I dok realni sektor širom svijeta trpi posljedice, tržište kriptovaluta je ponovo u porastu. Sve više ljudi odlučuje da izvrši preraspodjelu imovine, a jedan od načina je ulaganje u kripto valute. Da kripto tržište ima pozitivan rast govori i činjenica da je vrijednost najpopularnije kripto valute Bitcoin od marta do danas udvostručena”, kazao je Majstorović.

On tvrdi da je trenutno stanje na globalnom tržištu digitalne imovine  takvo da je ovih dana dosegnut nivo otprilike kakav je bio prije šest mjeseci prije nego što će početi veće razmjere krize sa COVID-19, te da.

Po Majstorovićevoj procjeni Bitcoin se trenutno nalazi na nekih 10.000 evra, a polovinom marta je kratko bio pao ispod 4000 evra, te to znači rast od nekih 150 odsto u posljednjih 5 mjeseci. Trenutna tržišna kapitalizacija cjelokupne digitalne imovine – kripto valuta u svijetu je 369 milijardi dolara.

U Bosni i Hercegovini, ova kompanija koja je počela sa radom prije dvije godine, tokom prošlogodišnjeg poslovanja ostvarila je promet od dva miliona KM, te očekuju da će i dalje rasti.

“Naša očekivanja su da ove godine pređemo 3.000.000 KM. Trenutno imamo registrovano 2.000 korisnika. Ako uzmemo u obzir da smo mi relativno mlada start-up kompanija koja je tek prije dva mjeseca počela sa marketingom i koja tek stvara povjerenje kod stanovništva, mislim da su ovo više nego dobri pokazatelji da postoji ogromna zainteresovanost stanovništva za digitalnu imovinu i kripto valute u Bosni i Hercegovini”, naveli su iz BCX.ba

Trgovanje kripto valutama preko platform BCX-a, po riječima direktora Majstorovića odvija se preko provjerenih, efikasnih i pouzdanih tehnologija, te da je ona prije svega bezbjedna i prilagođena krajnjem korisniku.

Sama registracija se odrađuje online, i ona možda za nekog pečetnika može se učiniti nešto zahtjevnija, ali smo htjeli da primjenimo maksimalno standarde zakona iz zemlje i svijeta što se tiče sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. Poslije registracije, korisnik pristupa računu gdje mu je na raspolaganju 7 besplatnih digitalnih novčanika na koje možete deponovati svoje kripto valute i KM. Nakon što deponuje korisnik ide na mjenjačnicu i na brz i jednostavan način konverutuje kripto u KM ili KM u kripto”, rekao je Majstorović.

Iz ove kompanije ističu da je Platforma BCX.ba dostupna je 24 sata 7 dana u sedmici, te da ima korisničku podršku dostupnu 24h.

Kako kažu, planiraju ju je konstantno usavršavati i uvoditi nove usluge te edukovati investitore.

Najavljuju da do kraja godine planiraju daprerastu iz mjenjačnice u pravu berzu gdje bi kreirali sopstveno tržište u Bosni i Hercegovini, pa bi tako njihovi korisnici pored mjenjačnice imali i berzu na koju mogu staviti svoje naloge za kupovinu i prodaju i na taj način stvarati ponudu i tražnju.

Takođe,  od mjeseca juna dostupna je nova brošura za one koje nisu upoznati ili znaju vrlo malo o kripto svijetu, „KRIPTO POJMOVI OD A DO Z“ koja izlazi svaki mjesec sa novim pojmovima iz kripto svijeta.

A za one koji bolje poznaju kripto svijet tu je neki vid elektronskog biltena pod nazivom BCX Informer u kojem se mogu pronaći najnovije vijesti iz kripto svijeta za taj mjesec. Sve  može se naći i besplatno dobiti na web stranici BCX.ba.

Iz ove kompanije navode da kripto valute i digitalna imovina imaju brojnu primjenu u svijetu.

“One su samo nus produkt nečega što se zove digitalna ekonomija. Prošle godine je Lihtenštajn usvojio jedan od najsveobuhvatnijih zakona o blockchain tehnologiji u kojem se faktički sva imovina tj. pravo koje proizilazi iz imovine može tokenezovati počevši od založnog prava, vlasničkog prava, prava korištenja, licenci itd. U svijetu se već odavno pojedina digitalna imovina koristi kao sredstvo plaćanja. Kod nas to još nije moguće, ali imamo u planu projekat za iduću godinu koji će  omogućiti svim stanovnicima Bosne i Hercegovine da mogu plaćati proizvode i usluge kripto valutama”, tvrde iz BCX.a.

 

Al Jazeera Business

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!