Capital.ba

Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi evra

15.08.2020. / 13:30

BRISEL, Trgovinski suficit Evrozone s ostatkom svijeta skočio je u junu na 21,2 milijarde evra jer je pad uvoza robe u blok nadmašio pad izvoza.

Evrozona je zajednica 19 država koje koriste zajedničku valutu. Kada je riječ o Evropskoj uniji koju čini 27 članica, suficit je u junu iznosio 20,7 milijardi evra, što je takođe posljedica pada uvoza.

Evrozona je u drugom tromjesečju 2020. doživjela svoj najgori pad zaposlenosti ikad, objavila je statistička agencija Evropske unije Eurostat.

Takođe se potvrdio rekordan pad bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju, koji je smanjen za 12,1 odstou odnosu na prva tri mjeseca u godini.

Eurostat je u petak objavio da je trgovinski suficit Evrozone u junu veći od onog iz istog perioda prošle godine kada je iznosio 19,4 milijarde evra.

Uveliko su nadmašena tržišna očekivanja od 12,6 milijardi eura suficita, prenosi Biznisinfo.

Poboljšanje u odnosu na prošlu godinu uzrokovano je padom uvoza od 12,2 odsto, što je više od 10 odsto za koliko je smanjen izvoz, pokazale su procjene Eurostata. Biznisinfo

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!