Capital.ba

EU najavila obračun sa nefer poreskim sistemima

16.07.2020. / 8:37

BRISEL – Evropska komisija najavila je plan za suzbijanje “agresivnih” režima u planiranju korporativnih poreza koji narušavaju ravnopravne uslove utakmice na jedinstvenom tržištu EU, a taj korak će, navodi komisija, pomoći oporavku Evrope od krize izazvane pandemijom korona virusa.

nefer poreski sistemi
Zemlje Evropske unije nastoje da podupru javne prihode radi finansiranja ekonomskog oporavka usljed sve glasnijih javnih kritika na račun korporacija, naročito multinacionalnih digitalnih divova, ali i bogatih pojedinaca zbog izbjegavanja poreza, prenosi Rojters.

Imajući to u vidu, Komisija je najavila da će proširiti svoj poreski kodeks ponašanja u borbi protiv onih korporativnih poreskih režima zemalja-članica koji imaju generalno štetne posledice.

Kodeks iz 1997. godine predstavlja instrument EU za sastavljanje crne liste onih koji izbjegavaju porez i koji je doveo do raskrinkavanja otprilike 120 takvih režima.

Trenutno, EU može da vrši procjenu samo “preferencijalnih“ režima, na primjer ako država primjenjuje jednu poresku stopu za domaće firme a drugu stopu koristi za međunarodne kompanije.

Raniji planovi EU za promjenu poreskih pravila osujećeni su snagom veta država-članica, budući da propisi dozvoljavaju da jedna zemlja može da blokira poreske reforme.

Komisija je, međutim, saopštila da razmatra mogućnosti da se zaobiđe sistem veta, vjerovatno korišćenjem člana iz osnivačkog sporazuma EU koji omogućava da se poreske odluke donose vecćinom glasova u slučaju kada je narušena konkurencija.

Planovi Brisela za naplatu poreza od digitalnih divova pretrpjeli su udarac kada je drugi najviši sud u 27-članom bloku poništio nalog Evropske komisije da Epl plati Irskoj 13 milijardi evra zaostalih poreza.

Reforma poreskih pravila EU će vjerovatno i dalje nailaziti na protivljenje pojedinih država članica koje kažu da bi reforme mogle da naštete njihovim ekonomijama.

Komisija je u maju identifikovala šest zemalja EU – Kipar, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Maltu i Holandiju – kao poreske sisteme koje kompanije koriste za agresivno poresko planiranje, piše Rojters.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!