Capital.ba

Švajcarskom biznismenu propala firma u Laktašima

14.07.2020. / 12:11

LAKTAŠI – Edin Dacić, poznati švajcarski privrednik koji vuče korijene sa naših prostora, doživio je poslovni neuspijeh u biznisu sa tekstilom. Prema saznanjima CAPITAL-a u njegovom preduzeću “Daccomet AG” u Slatini kod Laktaša, prije nekoliko dana je otvoren stečaj.

edin dacić

Podsjećamo Dacić je ovo preduzeće osnovao 2002. godine, a bavilo se proizvodnjom  presvlaka za poznate svjetske firme kao što su  “IKEA”, “Meblo”, “Dormeo”. Takođe u pogodnima su se proizvodili dušeci za kompaniju “Harvey Norman”.

Prijedlog za stečaj podnesen je još u januaru ove godine kada je objelodanjeno kako preduzeće više ne može obavljati djelatnost niti ispunjavati svoje obaveze.

Okružni privredni sud u Banjaluci je u martu pokrenuo prethodni postupak i imenovao privremenog stečajnog upravnika koji je samo potvrdio te navode.

U svom izvještaju je naveo kako je firma počela sa radom 2003. godine te da je osnovna djelatnost bila šivenje tekstilnih proizvoda iz kategorije posteljnog programa. Sav program je rađen po narudžbama i zahtjevima ino kupaca. Prvo su se radili referentni uzorci, a tek onda serijska proizvodnja.

U tom periodu je postojao i ugovor sa preduzećem “Slateks” o poslovno tehničkoj saradnji gdje se zajedno radilo na novom proizvodnom programu za poznatog ino kupca. Na mašinama je, u zavisnosti od obima i trajanja ugovorenih poslova radilo između 10 i 30 radnika.

Međutim, 2016. godine dolazi do poteškoća u poslovanju jer preduzeće nije uspjelo da obezbjedi dugoročne i količinski isplative poslove, a pojavio se i problem saa nedostatkom kvalitetne radne snage.

Dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da se radilo u iznajmljenom poslovnom prostoru, što je uslovilo na kraju otkazivanje ugovora o zakupu, prodaju osnovnih sredstava za rad i postojećih zaliha materijala”, stoji u Rješenju suda o otvaranju stečajnog postupka.

Kada je riječ o potraživanjima, ona iznose 155.826 KM i prema ocjeni stečajnog upravnika ona su nenaplativa, dok sa druge strane “Daccomet AG” duguje oko 640.000 maraka ino kupcima.  Obaveze postoje i prema Poreskoj upravi RS i Upravi za indirektno oporezivanje BiH ali se ne precizira koliko tačno one iznose.

Analizom imovinskog položaja društva zaključuje se da je isto nesolventno odnosno da iz svoje imovine nije u mogućnosti da izmiri dospjele obaveze”, stoji u obrazloženju sudske odluke iz koje se može jasno vidjeti u kojem pravcu će ovaj postupak ići.

Podsjećamo, Edin Dacić je vlasnik i fabrike namještaja “Standard” iz Prnjavora koja je u 2019. godini zapošljavala 330 radnika i ostvarila prihode od 23,8 miliona maraka. Najveći partner “Standarda” je “Ikea”za koju je 2017. godine isporučeno 99 odsto onog što je u ovoj fabrici napravljeno.

Dacić se u javnosti spominje kao primjer uspješnog poslovanja te kao čovjek koji je ostvario karijeru iz snova za koju je dobio brojna priznanja i nagrade.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Švajcarskom biznismenu propala firma u Laktašima

    1. mile

      Da, isfrizirali se podaci , pokrali lovu . Na covjeka svalili krivicu o dugu od 50 miliona. hajde molim vas, prica ya malu djecu.

      • sto ne napises sve novinaru

        ko mu je partner u svajcarskoj, a? ne smije se ni ime spomenuti ?