Capital.ba

Dvije trećine građana Srbije ne planira da napušta zemlju

22.05.2020. / 7:32

BEOGRAD – Čak 71 odsto građana Srbije ne planira da ode iz zemlje, 12 odsto ne zna, dok 17 odsto ispitanika planira da ode, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja, koje je sproveo Institut za evropske poslove u saradnji sa istraživačkom kućom “Ninamedija”.

ne planira da

Prema istraživanju, sprovedenom od 6. do 12. marta, na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika, oni koji bi da odu iz Srbije su u većoj mjeri muškarci, ispitanici srednjeg i visokog stepena obrazovanja, građani do 45 godina starosti, stanovnici regiona Beograd i gradskih sredina.

Ispitanici na prvom mjestu planiraju da idu u zemlje EU.

Što se tiče odnosa Srbije i Rusije, najviše građana Srbije odnos ocjenjuje ocjenom četiri, trećina daje ocjenu pet, gotovo četvrtina ocjenu tri, dok ocjenu dva daje 4,2 odsto građana, a ocjenu jedan – da je odnos veoma loš daje 1,5 odsto ispitanika.

Više od polovine ispitanika (57,4 odsto) smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najviše radi na dobrim odnosima sa Rusijom, 11,9 odsto navodi šefa diplomatije Ivicu Dačića.

Samo je 11 odsto stanovnika je bilo u Rusiji i to su u većoj mjeri muškarci, ispitanici najvišeg nivoa obrazovanja, stanovnici regiona Beograd i gradskih sredina, dok je njih 89 odsto nikad nije posjetilo.

Na pitanje ko je najveći donator Srbiji, čak 40 odsto građana navodi da je Kina najveći donator, 17,6 odsto pominje EU, 14,6 odsto smatra Rusiju najvećim donatorom.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!