Capital.ba

Povrtlari traže zabranu uvoza ranog povrća iz Italije i Španije

03.04.2020. / 7:30

BIJELJINA – Poljoprivredni proizvođači i povrtlari u Republici Srpskoj zabrinuti su zbog uvoza ranog povrća iz Italije i Španije, nemogućnosti nabavke repromaterijala, poljoprivrednih mašina, rezervnih dijelova i opreme za narednu poljoprivrednu sezonu zbog komplikovanih karantinskih procedura na graničnim prelazima u regionu.

povrtlari

Veliki proizvođač povrća iz Golog Brda kod Bijeljine i član Udruženja povrtlara Republike Srpske Mladen Lazić za CAPITAL je rekao da je stao uvoz opreme za prerađivačku industriju što odgađa realizaciju planiranih investicija.

“U aprilu sam planirao da otvorim fabriku za preradu povrća, ali sada ne mogu da dovezem pumpe za cirkulaciju vode, marke „Speroni“ iz Italije, koje sam već naručio i platio. Uglavnom smo svi mi proizvođači opremu nabavljali u Italiji i Španiji“, kazao je Lazić.

On je istakao da povrtlari apeluju na resorno ministarstvo da povede računa o plasmanu domaćih proizvoda na pijacama, jer se i dalje na pijaci „Arizona“, u uslovima pandemije virusa korona, dozvoljava uvoz i prodaja krastavca iz Italije i Španije.

„Kakva je to ekonomska logika da se dozvoli uvoz krastavca iz pomenutih zemalja, a zabrani prodaja domaćeg ranog krstavca na pijacama. Umjesto da krastavac prodajemo na Kvantaškoj pijaci, kupci se usmjeravaju na kućnu prodaju. Treba znati i to da su svi godinama već naviknuti na pijačnu prodaju“, istakao je Lazić.

On je naglasio da se, i u uslovima pandemije, moraju poštovati pravila ponude i potražnje, ali i pravila zdravstvene zaštite prodavaca i kupaca.

CAPITAL: LJ. LJ.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!