Capital.ba

Proizvođači mlijeka nisu zadovoljni visinom premija

01.07.2009. / 11:52

mlijeko-13LIVNO, Proizvođači mlijeka na području Livanjskog kantona nisu zadovoljni visinom premije koju im isplaćuje kantonalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zbog čega su zatražili utvrđivanje zaštitne, odnosno jedinstvene otkupne cijene mlijeka od 57 umjesto 45 feninga po litru, koliko im sada isplaćuju mljekare, potvrđeno je iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača ovog kantona.

Predsjednik Udruženja Ivica Karaula rekao je da proizvođačima mlijeka na području ovog kantona još nisu isplaćene premije za četvrto tromjesečje prošle i prvo tromjesečje ove godine, a ukoliko te premije ne budu isplaćene do 10. jula, poručio je da će poljoprivrednici organizovati proteste.

Karaula je rekao da su se predstavnici proizvođača mlijeka na sastanku u Tomislavgradu dogovorili da traže zaštitnu cijenu od 57 feninga po litru jer je to minimalna otkupna cijena po kojoj proizvođači mogu opstati. On je upozorio da zbog niske otkupne cijene mlijeka stočari u Livanjskom kantonu masovno prodaju stoku jer ne mogu vraćati kredite i nalaze se na granici bankrota.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!