Capital.ba

Brčko Distrikt: Odobren prijedlog budžeta veći od 256 miliona KM

31.01.2020. / 14:43

BRČKO, Vlada Brčko distrikta na današnjem vanrednom zasjedanju odobrila je prijedlog budžeta za 2020. godinu u iznosu od 256.239.993 KM i odmah ga uputila u skupštinsku proceduru.

brcko bobar banka

Vršilac dužnosti direktora Trezora za finansije Brčko distrikta Nevresa Hasandžiković rekla je novinarima da prihodovnu stranu budžeta čine poreski prihodi u iznosu od 217,65 miliona KM od čega su najznačajnija stavka direktni porezi koji iznose 29,85 miliona KM, dok su indirektni porezi planirani u iznosu od 187,8 miliona KM i za 3,7 odsto su veći nego prošle godine.

Ona je napomenula da je za bruto plate i doprinose za 2.908 zaposlenih u Vladi distrikta planirano 90,5 miliona KM, za subvencije, tekuće i kapitalne transfere 77,8 miliona KM, a 35,6 miliona KM za kapitalni budžet.

“Ako imamo u vidu da se kapitalni budžet u distriktu troši u trogodišnjem periodu i ako imamo u vidu neiskorištena sredstva kapitalnog budžeta iz 2018. i 2019. godine, kapitalni budžet biće dovoljan. Prenosimo 66 miliona KM iz ove dvije godine i sad planiramo 35 miliona”, rekla je Hasandžikovićeva.

Ona je dodala da je za podsticaje u poljoprivredi izdvojeno 9,6 miliona KM, te da je za sredstva koja se izdvajaju po zakonima o dječijoj i socijalnoj zaštiti planirano 18,7 miliona KM, dok je 2,28 miliona KM izdvojeno za nabavku ortopedskih pomagala, prava boraca i ratnih vojnih invalida.

“Cilj ovog budžeta jeste da zadrži ekonomsku stabilnost i osigura sprovođenje programa koji će biti usmjereni na poboljšanje privrednog ambijenta, kvaliteta života građana, vodeći računa o razvoju Brčko distrikta i socijalnim kategorijama”, napomenula je Hasandžikovićeva.

Predloženi iznos budžeta za ovu fiskalnu godinu danas će razmatrati i poslanici Skupštine distrikta na vanrednoj sjednici koja je zakazana za 14.00 časova. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!