Capital.ba

Američki biodizel pod zastavom BiH

03.01.2020. / 16:32

BANJALUKA – Rafinerija “System Ecologica” iz Srpca pokušala je ljetos da preko Hrvatske u BiH uveze biodizel iz Sjedinjenih Američkih Država pod deklaracijom korištenog ulja, formalno prikaže da je ono prerađeno u biodizel i izveze u EU, otkriveno je u višemjesečnoj istrazi Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF). Nakon otkrivanja u hrvatskoj luci u Rijeci blokiran je uvoz 240 kontejnera sa gorivom koje je srbačka firma naručila iz SAD, saznaje portal CAPITAL.

System ecologica

Da roba ne odgovara deklaraciji, otkrili su hrvatski carinici koji su izvršili uzorkovanje i to na zahtjev Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF), a koje mjesecima unazad vodi istragu protiv ovog preduzeća zbog malverzacija u vezi biodizela.

Podsjećamo, kako je portal CAPITAL otkrio, osnovano se sumnja da je kompanija iz Srpca sirovine za proizvodnju goriva uvozila iz SAD-a, a zatim to gorivo kao domaći proizvod izvozila u EU i tako izbjegla plaćanje višemilionskih carina.

Uvoz goriva ukazuje na to da se američki biodizel pod zastavom BiH koristio u EU bez dadžbina kojima je podložan.

Kako saznajemo iz izvora dobro upućenog u istragu inspektorima OLAF-a bile su sumnjive gotovo svakodnevne pošiljke sirovine koje su brodom iz SAD-a dolazile u riječku luku u Hrvatskoj, a zatim vozom transportovane u BiH pa su od Hrvatskih carina tražili da izvrši laboratorijsku kontrolu.

Uzorak je pokazao kako je u pitanju gorivo, a ne sirovina. Od osam kontejnera koji su trebali da se transportuju u BiH tri su već bila otišla, a pet je ostalo s obzirom da su utvrđene nepravilnosti. Zanimljivo, čim su stigli na carinjenje u BiH iz rafinerije u Srpcu stiže zahtjev za izmjenom carinske deklaracije zbog kako su naveli „greške u sadržaju pošiljke“. Zbog istrage, Uprava za indirektno oporezivanje taj zahtjev nije uzela u razmatranje”, kaže naš izvor.

On otkriva kako su poslije tog uvoza, kontejneri još izvjesno vrijeme stizali u luku u Rijeci jer su vjerovatno već bili utovareni na brodove. Blokirano je oko 240 pošiljki ali kako nijedan nije dobio odobrenje za uvoz, vlasnici su odlučili da ih ponovo natovare na brod i prebace u Južnu Ameriku.

Zanimljivo je da je UIO BiH pošiljke iz Amerike do sada kontrolisala devet puta i da je prilikom svake kontrole ustanovljeno kako roba odgovara deklaraciji.

Podsjećamo, inspektori OLAF-a nedavno su završili višednevnu posjetu BiH a interesovalo ih je poslovanje rafinerije “System Ecologica” koje je u posljednje tri godine za deset puta uvećalo svoje prihode, što je kod njih upalilo svojevrsni alarm.

Zbunjivalo ih je i to što učinak ove rafinerije sa dvadesetak zaposlenih nisu mogle da ostvare ni neke od najboljih i najsofisticiranijih rafinerija u Evropi.

Igor Gavran, ekonomski analitičar kaže za naš portal da BiH treba da bude spremna na eventualne posljedice ukoliko se potvrde sumnje OLAF-a.

Ako državne institucije dokažu da nisu sistemski dozvolile kršenje sporazuma odnosno da će pojedinci biti sankcionisani ako su bili uključeni u malverzacije, onda bi se posljedice izbjegle i odgovarala bi samo firma koja se bavila neregularnostima. U suprotnom, izvoz biodizela iz BiH bi bio zabranjen”, ocjenjuje Gavran.

Bez obzira na sve, dodaje on cijela privreda BiH će se naći pod povećalom EU jer će se suočiti sa pojačanim kontrolama, provjerama porijekla i nepovjerenjem.

Olakšavajuća okolnost je to što je ovdje riječ o izvozu specifičnog proizvoda. Puno bi bilo gore da je u pitanju izvoz poljoprivrednih proizvoda ili metala jer postoji puno kompanija koje tu konkurišu. To bi nanijelo štetu mnogima. U ovom slučaju štetu će snositi samo onaj koji ju je skrivio i nadajmo se da će se izbjeći bilo kakve druge posljedice”, zaključio je Gavran.

CAPITAL : Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!