Capital.ba

Vlada Srpske pušta bolnice da se bjesomučno zadužuju

23.12.2019. / 13:03

BANJALUKA – Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj uz bezrezervnu podršku vlasti nastavljaju da se zadužuju kako bi platile stare kredite i servisirale nagomilane obaveze.

zadužuju

Posljednja je tim putem pošla Specijalna bolnica za psihijatriju na Sokocu, koja je od Vlade RS dobila “zeleno svjetlo” da se kod “Naše banke” zaduži za 2,5 miliona KM na 12 godina sa efektivnom kamatnom stopom od 4,68 odsto.

Novac će biti utrošen kako bi se zatvorio stari kredit u ovoj banci, izmirile obaveze prema dobavljačima, Poreskoj upravi i radnicima.

U slučaju dospjelog i neplaćenog anuiteta prema banci, Republika Srpska će izvršiti plaćanje svih obaveza iz Budžeta RS”, stoji u Odluci o davanju saglasnosti za izdavanje garancije.

Kreditora traže i u zvorničkoj bolnici kojoj je potrebno 1,8 miliona maraka kako bi zatvorili ranije obaveze po pitanju kredita ali i izmirili dugovanja radnicima po osnovu prevoza.

Spremni su da se zaduže na osam godina po kamatnoj stopi od 3,5 odsto na godišnjem nivou a kao instrument obezbjeđenja nude Vladinu garanciju.

Podsjećamo, nedavno se i bolnica u Gradišci na period od 12 godina sa kamatnom stopom od četiri odsto.

Namjena kredita je refinansiranje dugoročnog zaduženja u iznosu od 2,74 miliona KM, te refinansiranje kratkoročnog revolving kredita kod Komercijalne banke od 61.000 KM.

Dio novca od kredita, tačnije 1,9 miliona KM će biti utrošen za obaveze prema dobavljačima iz 2018. godine, a 420.281 KM će biti uplaćeno na račun Poreske uprave Republike Srpske.

Inače, prema podacima Poreske uprave Republike Srpske zdravstvene ustanove u Srpskoj ukupno zaključno sa junom ove godine duguju 650 miliona maraka od čega 347,32 miliona maraka po osnovu poreza i doprinosa. Oko 145 miliona od ukupnog duga se odnosi na kreditne obaveze.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!