Capital.ba

Kuzmanović: Povećati saradnju sa Rusijom

24.06.2009. / 15:20

kuzmanovicBANJALUKA/MOSKVA,  Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović upoznao je danas u Moskvi predsjednika Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije Jevgenija Primakova o političkoj i ekonomskoj situaciji u RS i BiH, naročito nakon odluke visokog predstavnika u BiH da stavi van snage zaključke Narodne skupštine RS od 14. maja ove godine.

Kuzmanović je rekao da RS čini sve kako bi bili ispunjeni uslovi i ciljevi koje je Savjet za provođenje mira postavio pred vlasti BiH u cilju transformacije OHR-a u kancelariju specijalnog predstavnika EU i naglasio da su dogovor i konsenzus ključni u rješavanju svih otvorenih pitanja u BiH.

Tokom sastanka bilo je riječi i o svjetskoj ekonomsko-finansijskoj krizi i mjerama koje Vlada RS i Vlada Ruske Federacije preduzimaju na ublažavanju posljedica krize po nacionalne ekonomije i u tom smislu izražen je optimizam da će preduzete mjere pomoći u stabilizaciji prilika.

Primakov je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjednika RS Trgovinsko-industrijskoj komori i naglasio da ova posjeta treba da bude podsticaj za intenziviranje saradnje dvije privredne komore.

Zajednički je konstatovano da je potrebno povećati robnu razmjenu između RS, odnosno BiH i Rusije, a Kuzmanović je istakao da postoje velike mogućnosti za izvoz voća i drvnih sortimenata iz RS na rusko tržište – saopšteno je iz Biroa predsjednika RS za odnose sa javnošću.

U tom kontekstu Kuzmanović je upoznao ruske sagovornike o mjerama koje su preduzeli organi i institucije RS na uspostavljanju ekonomsko-pravnog ambijenta za poslovanje i strana ulaganja i pozvao ruske privrednike i kompanije da ulažu u RS.

Kao pozitivan primjer sagovornici su naveli uspješnu privatizaciju nafte industrije RS koju je kupila ruska kompanija “Zarubežnjeft”.

Kuzmanović je rekao da je RS zainteresovana da jedan krak budućeg gasovoda “Južni tok” prolazi kroz RS i BiH i naglasio da su se potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Vlade RS i Vlade Srbije stvorili uslovi za kvalitetniju realizaciju ovog projekta kada do njega dođe.

Istovremeno, Primakov je prihvatio Kuzmanovićev poziv da učestvuje na međunarodnom naučnom skupu koji će u Banjaluci zajednički organizovati Akademija nauka i umjetnosti RS i Ruska akademija nauka.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!