Capital.ba

Crne prognoze Mudiza: Ekstremno visok rizik od globalne recesije

17.10.2019. / 9:00

NJUJORK, Postoji ekstremno velika šansa da recesija pogodi globalnu ekonomiju u narednih 12 do 18 meseci, smatra glavni ekonomista kompanije Mudiz analitiks Mark Zandi.

“Čak i ako ne budemo imali recesiju tokom sljedećih 12 do 18 mjeseci, mislim da je sasvim jasno da ćemo imati znatno slabiju ekonomiju”, izjavio je Zandi.

Po njegovom mišljenju, da bi se izbjeglo usporavanje ekonomske aktivnosti neophodno je da se dogodi više stvari istovremeno, kao na primjer da ne dođe do eskalacije u tarifnom ratu između SAD i Kine, da Britanija pronađe rješenje za Bregzit i da centralne banke nastave sa svojim monetarnim podsticajima.

“Mislim da su šanse za globalnu recesiju visoke, ekstremno visoke”, rekao je Zandi.

Drugi ekonomisti su, međutim, manje zabrinuti zbog recesije, ali dijele Zandijevo mišljenje da će rast nastaviti da usporava.

Esvar Prasad, profesor sa Univerziteta Kornel, kaže da je privatna potrošnja potpomogla rast u nekoliko ekonomija svijeta, uprkos posrtanju zamajca u drugim sektorima.

Ali to, kako naglašava, nije održivo.

“Ne može se računati na to da će potrošači i domaćinstva nastaviti da podstiču rast. Dakle, ključno je osmisliti seriju mjera koje će podstaći oživljavanje poslovnog i potrošačkog povjerenja i na kraju povećati investicije”, rekao je Prasad za CNBC.

Međunarodni monetarni fond revidirao je juče projekciju rasta globalne ekonomije, koja će, prema najnovijim procjenama, porasti po stopi od 3,0 i 3,4 odsto u 2019. i 2020. godini, respektivno.

To je niže u odnosu na projekciju iz jula, kada je za navedene godine prognoziran rast od 3,2 i 3,5 odsto. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!