Capital.ba

Banjaluka: Planirani budžet za 2020. godinu oko 134 miliona KM

08.10.2019. / 14:52

BANJALUKA, Grad Banjaluka u 2020. godini imaće budžet od oko 134 miliona KM, iz kojeg će biti finansirani brojni projekti javne infrastrukture i veliki projekti poput novih mostova u Docu i Srpskim Toplicama, kao i nastavak velikog projekta vodosnabdijavanja, najavila je danas načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Božana Šljivar.

zemljište poljoprivredne škole

Šljivareva je rekla za Srnu da će budžetom za narednu godinu biti planirana sredstva za više značajnih kapitalnih projekata.

“To su, između ostalih, ulaganja u nastavak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže, izgradnju vrtića i sportskih objekata, ambulante u Dragočaju, proširenje Poslovne zone `Ramići`, izgradnju mosta u Srpskim Toplicama, početak izgradnje novog mosta u Docu, nastavak izgradnje puta u Šargovcu, izgradnju `Paralele` preko Ekonomije do spoja sa Sanskom ulicom na Laušu i mnoge druge javne projekte”, naglasila je Šljivareva.

Ona je podsjetila da je grad ove godine sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisao ugovor o kreditnom zaduženju za finansiranje izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže u iznosu od 7,82 miliona KM.

“U toku su pregovori za dodatnih 12 miliona KM sa istom namjenom – rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i izgradnje kanalizacione mreže na području grada.
Ukoliko se odlučimo na taj korak i dođe do realizacije novog aranžmana, budžet će biti proširen tim iznosom kreditnog zaduženja”,
navela je Šljivareva.

Ona je naglasila da će, zahvaljujući aktuelnom projektu sa EBRD-om, u ovoj i idućoj godini u okviru velikog projekta “Voda jedan” biti izgrađeno 56 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže, mahom u seoskim i prigradskim područjima.

“Nastavkom aražmana sa EBRD-om cilj je da se u iduće tri godine postigne da 95 odsto cjelokupnog područja grada bude pokriveno sistemom vodosnabdijevanja”, istakla je Šljivareva.

Govoreći o budžetskim trendovima, ona je naglasila da je Banjaluka u prethodne dvije godine ostvarila najbolje finansijske rezultate u posljednjih nekoliko godina.

“U 2017. ostvaren je suficit gradskog budžeta u iznosu od 9,1 milion KM, a u prošloj godini iznosio je 8,1 milion KM. Finansijski pokazatelji za devet mjeseci ove godine ukazuju na nastavak ovog trenda pošto je, takođe, ostvaren pozitivan finansijski rezultat i suficit planiranog budžeta”, rekla je Šljivareva.

Ona je naglasila da je prisutan kontinuiran rast poreskih i neporeskih prihoda, te da su oni u prošloj godini porasli za 2,2 miliona KM u odnosu na 2017. godinu.

Sumirajući pripremu budžeta grada za narednu godinu, Šljivareva je istakla da se i u narednoj godini očekuje nastavak rasta poreskih i neporeskih prihoda, te da prve projekcije govore da se može očekivati njihov rast od oko 1,5 do dva odsto u odnosu na 2019. godinu.

Prema njenim riječima, na to upućuje i ostvarenje poreskih i neporeskih prihoda u dosadašnjem dijelu godine, koje je za nekoliko procenata veće u odnosu na realizaciju u istom periodu prošle godine. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!