Capital.ba

Namještali kurs: Kolektivna tužba investitora protiv pet banaka

30.07.2019. / 9:00

LONDON, Grupa investitora podnela je u Velikoj Britaniji kolektivnu tužbu protiv banaka koje terete za namještanje kurseva na globalnom deviznom tržištu.

Optužene su banke Barkliz, JP Morgan, Rojal Benk of Skotland (RBS), UBS i Sitigrup, a tužba koja je prema procjenama vrijedna više od jedne milijarde funti (1,24 milijarde dolara), podnijeta je juče Apelacionom sudu za konkurenciju u Londonu, prenosi Rojters.

JP Morgan, RBS i UBS su odbili da daju komentar, a Barkliz i Sitigrup za sada nisu odgovorili na zahtjeve britanske agencije za komentarom.

Neke od najvećih svjetskih investicionih banaka već su zajedno platile više od 11 milijardi dolara na ime nagodbi sa američkim, britanskim i evropskim regulatorima u sudskim sporovima u kojima su tužene za namještanje kurseva na tržištima valuta.

Advokati tužitelja se nadaju da će u Velikoj Britaniji ponoviti uspjeh kolektivnih tužbi u SAD-u protiv banaka, uključujući Goldman Saks, HSBC i Barkliz, u kojima su veliki investitori dobili obeštećenje u iznosu 2,3 milijarde dolara.

Evropska unija je u maju ove godine kaznila pet banaka sa ukupno 1,07 milijardi evra (1,19 milijardi dolara) za namještanje deviznih kurseva preko brokerskih kartela poznatih pod nazivima Eseks Ekspres i Trostruki Banana Split. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!