Capital.ba

Tramp ne uvodi kvote na uvoz uranijuma u SAD

14.07.2019. / 12:25

VAŠINGTON – Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je da neće uvesti kvote na uvoz uranijuma u SAD čime se izbjegava moguć trgovinski spor.

Ova odluka ipak nije u skladu sa procjenom ministarstva trgovine da američka upotreba stranog uranijuma izaziva veću zabrinutost po nacionalnu bezbjednost.

Odluka je neobična za Trampa koji je upravo ukazivao na rizike po nacionalnu bezbjednost kada je pozivao na restrikcije kada je riječ o uvozu stranih automobila i metala u trgovinskim pregovorima.

Ona takođe izaziva kritku republikanaca u državama bogatim energentima.

Uranijum je važna komponenta za američki nuklearni arsenal, podmornice i elektrane.

Prema riječima ministra trgovine Vilbura Rosa, samo pet odsto uranijuma koji je SAD potreban za vojsku i elektroniku pokriva se iz domaće proizvodnje. Ostatak se uvozi iz Rusije, Kine i drugih zemalja. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!