Capital.ba

Otvaranje tržišta poskupljuje struju u Srpskoj

17.04.2019. / 13:37

NEUM – Otvaranje tržišta električne energije, na koje se BiH još prije nekoliko godina obavezala, moglo bi da dovede do značajnog poskupljenja struje u Republici Srpskoj, rečeno je tokom drugog dana 5. Energetskog samita u Neumu.

Na panelu na kojem je danas razgovarano o stanju i izazovima sa kojima se suočava energetski sekor BiH, naglašeno je da je BiH preuzela obaveze koje se odnose na otvaranje tržišta, a koje mora ispuniti.

Načelnik Odeljenja za elektroenergetiku u Ministarstvu energetike i rudarstva RS Milan Janković je rekao da je u BiH došlo do malog pomaka u otvaranju tržišta električne energije, iako su preduslovi i obaveze na snazi duži niz godina.

“Čitav niz godina unazad obećavalo se i preuzimale su se obaveze kroz ugovor o osnivanju Energetske zajednice Jugoistočne Evrope. Međutim, konkretni pomaci u realizaciji tog ugovora, u dijelu koji se odnosi na otvaranje tržišta, su veoma skromni”, rekao je Janković.

On je naglasio da je sa Energetskog samita poslata jasna politička poruka da postoji spremnost da se u razumnom roku usvoje potrebni zakoni u ovoj oblasti kako bi BiH konačno ispunila ono što je davno obećala.

„Rokovi koji su nam ranije dati su istekli još 1. januara 2015. godine. Očekujemo da ove godine imamo usvojene zakone na svim nivoima. Radne grupe na tehničkom nivou su uradile mnogo, ali su neka politička pitanja, gdje se dovode u pitanje nadležnosti entiteta i BiH, posebno u sektoru gasa, dovela do zastoja“, rekao je Janković.

Janković je rekao da tržište električne energije u BiH nije zaživjelo, da su cijene struje na nižem prosječnom nivou od tržišnih cijena u Evropi te da bi potpuno otvaranje tržišta značilo rast cijena u RS.

„Ukoliko bi u potpunosti prešli na otvoreno tržište, za Republiku Srpsku bi to skoro sigurno značilo znatno povećanje cijena što je za svaku Vladu nepopularno. Vlada može kroz određene subvencije pokušati da spriječi tarifne udare na socijalno ugrožene kategorije potrošača“, kazao je on i dodao da su deceniju unazad tržišne cijene električne energije u Evropskoj uniji išle uzlaznom putanjom, jer su obnovljivi izvori energije podizali cijenu.

Sekretar u Državnoj regulatornoj komisiji za električnu energiju (DERK) Edin Zametica rekao je da je energetski sektor jedan od razvijenijih sektora u BiH i da BiH treba da nastavi sa korištenjem komparativnih prednosti koje ima u ovoj oblasti.

“Međutim, to ne znači da nisu potrebna dalja ulaganja, razvoj i aktivnosti u liberalizaciji sektora električne energije. Tu, prije svega, mislim na razvoj legistative, odnosno usaglašavanje sa obavezama koje imamo. Naravno, trebamo vidjeti i koji su interesi BiH u razvoju energetskog sektora”, istakao je Zametica.

Tokom drugog dana Samita razgovarano je i o potrebi reforme sistema podsticaja za obnovljive izvore eneregije te istaknuto da je BiH potrebna reforma u ovoj oblasti s ciljem smanjenja troškova podsticaja za obnovljive izvore energije i olakšavanja razvoja projekata. Na panelu se moglo čuti i da Distrikt Brčko uopšte nema sistem podsticaja za obnovljive izvore te da bez njega reforma neće biti potpuna.

CAPITAL: Marina Čigoja

                        

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!