Capital.ba

Unija udruženja poslodavaca RS proslavila 15 godina postojanja

02.04.2019. / 17:15

BANJALUKA – Unija udruženja poslodavaca (UUP) Republike Srpske obilježila je danas u Banjaluci 15 godina postojanja i rada uz poruku da nastavljaju da rade na unapređenju poslovnog ambijenta, borbi protiv sive ekonomije i povećanju plata radnicima.

unija udruženja poslodavaca

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić rekao je da je Unija izrasla u priznatog socijalnog partnera zahvaljujući korektnosti u radu sa Vladom kojoj su nudili rješenja i dogovarali ono što je moguće.

„Bili smo društveno odgovorni, nismo tražili nemoguće, svjesni smo da se mora obezbijediti funkcionisanje zdravstvenog, socijalnog i penzionog sistema, tako da uvijek kada smo govorili o rasterećenju privrede tražili smo način da se sredstva koja nedostaju fondovima nadomjeste“, kazao je Škrebić.

Istakao je da je Unija bila nosilac borbe protiv sive ekonomije i da u tome očekuje podršku Vlade i kontrolnih organa u idućem periodu.

„Svjesni smo da u ovom momentu nije moguće da odmah vratimo poreze i doprinose na 2008. godinu, ali i da moramo raditi i povećati plate pa u razgovoru s Vladom tražimo da svaki poslodavac za iznos za koji poveća platu, da mu se 70 odsto poreza i doprinosa od tog iznosa vrati“, rekao je Škrebić.

Predsjednik RS Željka Cvijanović, koja je dobila priznanje Unije za unapređenje socijalnog dijaloga za vrijeme dok je bila premijer, rekla je da je dragocjeno partnerstvo koje institucije imaju sa socijalnim partnerima, odnosno poslovnom zajednicom i sindikatima.

„Razgovori donose bolja rješenja i rezultati koje smo postigli su bili zajednički, a jedan od najvažnijih rezultata je da smo uspijeli da povećamo plate i penzije, kao i nivo zaposlenosti, pokrivenost uvoza izvozom…“, istakla je Cvijanovićeva i dodala da podržava aktivnosti nove Vlade koja nastavlja da nadograđuje međusobne odnose između socijalnih partnera, bez kojih nema ni razvoja Republike Srpske.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da je Unija značajan partner Vlade i da imaju korektnu saradnju, kao i da je skoro 90 odsto mjera iz zajedničkog memoranduma realizovano.

„Ono što nije realizovano mi smo ugradili u akcioni plan Vlade za ovu godinu i tragamo za zakonima koji će ići ka konačnom cilju da povećamo plate u realnom sektoru te da imamo redovno punjenje budžeta. Vrlo brzo će biti zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima koji povećaju plate Vlada na kraju godine vrati 70 odsto poreza i doprinosa na to povećanje“, obećao je Višković.

Unija je dodijelila više priznanja za doprinos saradnji i realizaciji zajedničkih ciljeva i to bivšem ministru finansija RS Zoranu Tegeltiji, Uniji poslodavaca Srbije, Udruženju poslodavaca FBiH, Biznis zajednici Makedonije, Udruženju roditelja sa četvoro i više djece „4+“, Udruženju za pomoć licima s autizmom „Djeca svjetlosti“.

Priznanja su dodijeljena i bivšim predsjednicima Unije udruženja poslodavaca RS Borki Đuriću, Milanu Grubaču, Zdravku Ostojiću, Ranku Miliću i Predragu Zgonjaninu.

Unija ima 450 članova – kompanija koje zapošljavaju više od 52.000 radnika, a koje godišnje ostvaruju prihode veće od pet milijardi maraka i iskazuju oko 250 miliona maraka dobiti. Vrijednost ukupne imovine članica Unije je 15 milijardi maraka, a osnovani su da zastupaju interese poslodavaca kroz socijalni dijalog.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Unija udruženja poslodavaca RS proslavila 15 godina postojanja

    1. I sale acic! Pored takvih Njemacka problema s radnom snagom imat nece!

    2. Radnik

      Lapsus,nije postojanja vec zlostavljanja

    3. Z

      Zivio Sasa Trivic

    4. raso

      uzmite pistolj ubijte se svi zajedno u toj sali sve goli kriminalac robovlasnik koji placa kmetove 400 maraka na racun + kovertica na ruke u Banja Luci nema 20 oglasenih radnih mjesta da druga mjesta ne pominjem