Capital.ba

Banjalučka „Aquana“ mora Italijanima isplatiti 200.000 KM

22.03.2019. / 14:20

BANJALUKA – Banjalučka „Aquana“ moraće italijanskoj firmi „Atzwanger“ isplatiti 197.910 KM, odlučio je Vrhovni sud Republike Srpske koji je odbio reviziju Italijana i potvrdio presude nižih sudova, čime je okončan devetogodišnji spor.

aquana

Okružni privredni sud u Banjaluci je u oktobru 2017. godine donio presudu kojom „Aquana“ mora da plati 100.000 KM plus zatezne kamate, dok je veći dio potraživanja italijanske firme u iznosu od 1,4 miliona KM osporen. Sud je tada odbio i kontratužbu “Aquane” koja je zbog probijenih rokova gradnje tražila 145.000 KM uz obrazloženje da “Aquana” nije na vrijeme zatražila pravo na ugovorenu kaznu.

Na tu presudu žalile su se obje firme, a nakon drugostepene Italijani su uložili i reviziju Vrhovnom sudu RS koji je potvrdio odluke nižih sudova.

Pravni zastupnik „Aquane“ Tijana Kondić, iz Advokatske firme „Sajić“, rekla je za portal CAPITAL da su presudu dobili prije dva dana i da su zadovoljni odlukom Vrhovnog suda.

„Revizija je odbijena i potvrđene su prvostepena i drugostepena presuda kojima je „Aquana“ obavezana da italijanskoj firmi ukupno, sa obračunatim kamatama, isplati 197.910 KM, a njihov prvobitno postavljeni tužbeni zahtjev je bio preko dva miliona KM“, kazala je ona i podsjetila da je nakon vještačenja tužbeni zahtjev smanjen na 1,4 miliona KM.

Italijanska firma „Atzwanger“ tužila je “Aquanu” u maju 2010. godine tražeći odštetu od 2,2 miliona maraka plus zatezne kamate zbog nepredviđenih dodatnih radova u vrijeme gradnje vodenog parka, a koji im nisu plaćeni. „Aquana“ je ovu tužbu u potpunosti osporila te podnijela kontratužbu protiv italijanskog partnera.

„Aquanu“ su polovinom jula 2005. godine osnovali grad Banjaluka i „Atzwanger“ koji je i gradio vodeni park. Grad je 2008. kupio udio italijanske firme i postao stoodstotni vlasnik, a „Atzwanger“ je 2010. godine podnio tužbu tražeći 2,2 miliona KM za dodatne radove.

Italijani su u tužbi naveli da su ugovorom o građenju bili obavezani da izgrade vodeni park po sistemu „ključ u ruke” i da je „Aquana“ za te radove trebalo da im platiti pet miliona evra, što je i ispunila.

Međutim, isticali su da je u toku radova projekat promijenjen zbog „otkrivanja podzemnih voda i zbog izričitog zahtjeva „Akvane“ i Nadzornog odbora koji su u toku izvođenja radova mijenjali strukturu pojedinih radova, kao i zbog tehničkih nedostataka u izvođačkom projektu koji su zahtijevali izmjenu pojedinih radova“.

„Tuženi se oglušio o zahtjev„Atzwangera“ da plati dodatne radove koji nisu bili predviđeni ugovorom o građenju. Ukupna vrijednost radova koji nisu plaćeni iznosi 2,2 miliona maraka“, navodili su u tužbi.

„Aquana“ je te navode osporavala tvrdeći da italijanska firma nije dostavila nijedan dokaz da su navedeni radovi zaista urađeni i da je za te radove imala pismenu saglasnost ili nalog tuženog odnosno nadzornog organa.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!