Capital.ba

Potrošnja u zdravstvu 1,1 milijardu KM

02.03.2019. / 14:10

BANJALUKA – Ukupna potrošnja u zdravstvu Republike Srpske tokom 2017. godine iznosila je oko 1,1 milijarda konvertibilnih maraka i po prvi put je u padu potrošnja u javnom zdravstvu, dok je u privatnom zabilježen rast.


Tako su građani, po najnovijim podacima Zavoda za statistiku RS, u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj potrošili oko 760 miliona KM, što je pad za 40 miliona maraka.

U privatnim ordinacijama potrošeno je oko 312,5 miliona maraka ili 19,1 milion KM više nego godinu ranije.

U odnosu na 2012. godinu, godišnja potrošnja po stanovniku je povećana za 130 maraka i iznosi čak 903 marke.

Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS, za Srpskainfo kaže da je razlog rasta potrošnje u privatnim zdravstvenim ustanovama, a pada u javnim, prije svega taj što “privatnici potpisuju ugovore sa Fondom zdravstvenog osiguranja koji njima odgovaraju i što biraju pacijente na koje neće trošiti puno”.

– U javne zdravstvene ustanove na liječenje idu hronični bolesnici i oni čije liečenje zahtjeva puno sredstava. Takve pacijente privatne ordinacije ne žele – ocjenjuje Femić.

Osim toga, kako kaže, privatne ordinacije su osigurane jer u ugovorima sa Fondom zdravstvenog osiguranja imaju precizirano vrijeme isplate novca za usluge koje pruže i čime su u prednosti u odnosu na javne zdravstvene ustanove.

Sve navedeno je, kako ističe, razlog profitabilnosti privatnih zdravstvenih ustanova.

Posmatrajući strukturu potrošnje u zdravstvu Republike Srpske, više od polovine novca građani troše na liječenje, gotovo 600 miliona maraka, dok najmanje izdvajaju na preventivnu zdravstvenu zaštitu, 28,9 miliona KM.

Glavna služba za reviziju javnog sektora je u nedaavnij reviziji učinka “Prevencija malignih oboljenja” upravo ukazala da se minimalno radi na preventivi zbog čega poslije bude skupo liječenje, te su dali preporuke nadležnima. Srpskainfo

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!