Capital.ba

Poreski obveznici oštetili budžet RS za 3,2 miliona KM

04.02.2019. / 9:30

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je u 2018. godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 26 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS u iznosu od 3,2 miliona maraka.

Prijave su podnesene zbog utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe ovlaštenja u privredi, falsifikovanja isprava, zloupotreba lažnog stečaja, nepravilnog izdvajanja sredstava, ali i oštećenja tuđih prava.

Od ukupnog broja, njih 13 podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u preduzećima utajila poreze i doprinose u ukupnom iznosu 2.290.918 maraka i za taj iznos oštetila budžet RS.

Izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima “Žita-Klas” Istočna Ilidža, “Fruktiko” Ljubinje, “Mešići Trade” Prijedor, Auto-klub “Retro” Laktaši, zatim “Huremagić” Novi Grad, te NPC “International” Banjaluka i “Euromib” Laktaši, ali i protiv poreskog obveznika Vinka Mitrovića iz Modriče.

Na spisku prijavljenih su i “Sarajevska pivara” Podružnica Doboj, DOO “Rox” Modriča, Auto-klub “Oktan” Gradiška, te “Imortelle Hercegovina” Trebinje i “Kombi trans” Ugljevik.

Pored toga, Poreska uprava RS je tužilaštvima podnijela i pet izvještaja protiv odgovornih lica u pet preduzeća zbog sumnje u zloupotrebu ovlaštenja u privredi, gdje je ukupna šteta po budžet RS 319.673 KM.

Prijavljena su odgovorna lica u preduzećima “Euro Motors” Banjaluka, Agencija za posredničke usluge “Media BiH” Laktaši, “Okei Company” Laktaši, te “Vanila” Banjaluka i “Gumi tehnik” Prnjavor.

Takođe u prošloj godini, dva izvještaja tužilaštvima podnesena su i zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba lažnog stečaja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu 99.812 KM, a izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima “So komerc” Banjaluka i “Sarex” Banjaluka.

Dva izvještaja nadležnim tužilaštvima podnesena su i protiv odgovornih lica u DOO “Danglo” Nevesinje i Fudbalski klub “Džaja” Banjaluka, zbog sumnje u krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po budžet RS pričinjena šteta u ukupnom iznosu 61.453 KM.

Zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u preduzeću “Esperanza Company” Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje isprava takođe je upućena prijava.

Pored toga, izvještaj nadležnom tužilaštvu podnesen je i protiv odgovornih lica u preduzeću “Dezosanit” Banjaluka, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo oštećenje tuđih prava, čime je po budžet RS pričinjena ukupna šteta u iznosu 12.000 KM.

U 2018. godini Poreska uprava RS je nadležnom tužilaštvu podnijela i jedan izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću “Automax” Prijedor, zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo povreda prava radnika, dok je odgovorno lice u preduzeću AD “Put” Banjaluka prijavljeno zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu 352.245 KM.

“Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske“, kazao je Nikola Salapura, portparol Uprave.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu kako podržavaju rad Poreske uprave, te da se i sami zalažu za finansijsku disciplinu.

“Svi oni koji ne izmiruju svoje obaveze predstavljaju nelojalnu konkurenciju, što je za nas neprihvatljivo“, kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!