Capital.ba

Mišić: U idućoj godini najnižu platu povećati na 500 KM

31.10.2018. / 14:47

BANJALUKA, Savez sindikata Republike Srpske traži od Vlade Srpske i Unije udruženja poslodavaca u idućoj godini povećanje najniže plate sa 440 KM na 500 KM, kao i povećanje plate u svim sektorima, rekla je predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

Mišićeva je novinarima u Banjaluci nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata Republike Srpske rekla da će svaki granski sindikat posebno pregovarati za koliko će se povećati plate u pojedinim sektorima.

“Do kraja prvog kvartala moguće je doći do prosječne plate od 1.000 KM, ukoliko Vlada i poslovna zajednica uvaže naše zahtjeve. To znači da bi došlo do povećanja svih plata u Republici Srpskoj, u različitim iznosima”,
rekla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je u budžetu Srpske za iduću godinu već predviđeno povećanje plata od osam odsto za sektor obrazovanja.

Mišićeva je navela i da odluka Vlade Republike Srpske o povećanju plata u iznosu od 30 KM nije primijenjena u svim preduzećima.

Ona je istakla da Savez ima ozbiljan problem sa Unijom udruženja poslodavaca, jer neki od poslodavaca ne žele da dođe do potpisivanja Opšteg kolektivnog ugovora i nisu potpisali nijedan granski kolektivni ugovor u realnom sektoru.

Mišićeva je ocijenila da je položaj radnika u Srpskoj prilično loš kada su u pitanju iznosi plata i sigurnost radnog mjesta. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!