Capital.ba

Italija ne odustaje od povećanja javnih troškova

07.10.2018. / 11:30

Italian recession

RIM, Zamjenik premijera Italije Luiđi Di Majo obećao je da neće odustati od novog prijedloga budžeta, pošto je Evropska komisija izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog predloženog znatnog povećanja javnih troškova.

Di Majo, lider populističkog Pokreta pet zvezdica, rekao je da “ne postoji plan B” za plan koji predviđa povećanje bužetskog deficita na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda sledeće godine, navodi Asošiejted pres.

Iznijetim predlogom trošenja sredstava vlada Italije želi da ispuni predizborna obećanja u vezi s minimalnim primanjima osoba koje traže posao, sa smanjenjem poreza i reformom penzionog sistema.

Populistička, evroskeptična vlada Italije, objavila je krajem septembra prijedlog budžeta koji predviđa znatno povećanje javnih troškova, zbog kojih će budžetski deficit iznositi 2,4 odsto BDP naredne godine. Taj potez, kojim Rim rizikuje sukob s EU, uznemirio je finansijska tržišta i vlade drugih zemalja.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi juče su uputili zajedničko pismo italijanskom ministru ekonomije i finansija đovaniju Triji i pozvali ga da “obrati pažnju” na budžetski predlog koji još nije proslijeđen Briselu.

Oni su obećali “konstruktivan dijalog” kako bi se obezbjedilo da se treća po veličini ekonomija evrozone pridržava fiskalnih pravila EU. Beta

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!