Capital.ba

Kina obećala višemilionske investicije u Evropi

07.07.2018. / 10:00

SOFIJA – Kineski premijer Li Kećijang ponudiće na današnjem Samitu u Sofiji liderima država centralne i jugoistočne Evrope proširenje poslovnih veza sa Kinom.

Kina je obećala višemilionske investicije u razne razvojne projekte u regionu u sklopu svoje strategije “Novi put svile” za sticanje novih tržišta za izvoz.

Kećijang je na konferenciji za novinare sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim istakao da saradnja na Samitu 16 plus jedan zemalja centralne i jugoistočne Evrope i Kine ni na koji način ne predstavlja geopolitičku platformu.

“Pojedini će smatrati da bi takva saradnja mogla dovesti do podjele u EU ali to nije tačno”, naglasio je Kećijang.

Analitičari ističu da će Kećijang pokušati da izbjegne pitanja koja bi mogla izazvati negodovanje zapadnoevropskih država.

Ekonomskom forumu prisustvuje više od 250 kineskih kompanija i 700 poslovnih ljudi iz centralne i istočne Evrope.

“Nije nam cilj podjela EU. Naprotiv, cilj je pružanje pomoći istočnoj Evropi i Balkanu”, naglasio je Borisov.

Među zemljama učesnicama Samita su članice EU – Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, te zemlje koje nisu u evropskom bloku Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

EU ima status posmatrača na Samitu kojem prisustvuje i Grčka. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!