Capital.ba

Kina: Centralna banka “upumpala” 236 milijardi juana u tržište

14.05.2018. / 12:10

PEKING,  Kineska centralna banka ubacila je 236 milijardi juana /37,2 milijarde dolara/ u tržište kroz višestruke “alate”.

Banka precizira da je 80 milijardi juana “upumpala” kroz založene dodatne pozajmice, a 156 milijardi juana kroz srednjoročne kreditne objekte, kako bi održala likividnost u osnovi stabilnom.

Kamatna stopa za jednogodišnje srednjoročne kreditne objekte stajala je na 3,3 odsto.

Prvi put uveden u 2014. godini kako bi pomogao središnjoj i komercijalnim bankama u održavanju likividnosti, “alat” srednjoročnih kreditnih objekata omogućava zajmodavcima posuđivanje od Centralne banke upotrebom vrijednosnih papira kao zaloga.

Centralna banka Kine sve više se oslanja na operacije na otvorenom tržištu, prije nego na promjene u kamatnim stopama i udjelima zahtijevanih rezervi kako bi upravljala likvidnošću na fleksibilniji način, navode ekonomisti.

Kina je odlučila da održava racionalnu i neutralnu monetarnu politiku u ovoj godini jer teži porastu ravnoteže i prevenciji rizika, prenosi Kineski međunarodni radio.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!