Capital.ba

Dok se cio svijet trese, Vašington poštedio EU

23.03.2018. / 9:00

VAŠINGTON, Vlada Sjedinjenih Država saopštila je da će EU biti među trgovinskim partnerima koji će biti pošteđeni uvođenja tarifa na uvoz čelika i aluminijuma u SAD. 

Taj potez je otklonio neposredni rizik od trgovinskog rata sa EU, koja je zaprijetila da će uzvratiti uvođenjem carina na niz američkih proizvoda, izvještava agencija AP.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtajzer rekao je u Vašingtonu da je predsjednik Donald Tramp odlučio da “obustavi” primjenu tarifa za zemlje koje su u trgovinskim pregovorima sa Sjedinjenim Državama.

On je dodao da će 28 država članica EU biti izuzete od tarifa, zajedno s Kanadom, Meksikom, Australijom, Argentinom i Brazilom.

Tramp je isplanirao da uvede carine od 25 odsto na uvozni čelik i 10 odsto na aluminijum, podsjeća AP i napominje da je namjena tih sankcija da pogode Kinu koja je, kako se navodi, preplavila svijet jeftinim čelikom i aluminijumom, ali da bi u praksi one nanele štetu i mnogim američkim saveznicima, poput EU.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer i komesarka EU za trgovinu Sesilija Malmstrem su posjetili ove nedjelje Vašington kako bi zatražili izuzeće od tarifa.

Altmajer je  rekao u njemačkom parlamentu da je “pitanje od  fundamentalnog značaja – da li se svi zalažemo za otvoreno i fer svjetsko tržište u budućnosti”, prenosi AP. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!