Capital.ba

Dojče banka treću godinu uzastopno u gubitku

03.02.2018. / 10:13

FRANKFURT, Dojče banka je zabilježila gubitak i u 2017., treću godinu uzastopno, koji se pripisuje izazovnim uslovima na tržištu, padu prihoda u sektoru investicionog bankarstva i poreskoj reformi u SAD-u, nakon teškog četvrtog kvartala. 

Poreske reforme u SAD-u nametnule su banci negotovinski poreski trošak od 1,4 milijarde evra (non-cash tax ćarge – ne mora da se plati u gotovini, ali mora da se knjiži na teret zarade), što je uticalo na to da u poslovnim knjigama banka iskaže gubitak na nivou cijele godine, izvještava Rojters.

U četvrtom kvartalu, neto gubitak se povećao na 2,19 milijardi evra sa nivoa od 1,89 milijardi godinu dana ranije, a prihodi su opali za 19 odsto na 5,7 milijardi evra.

Analitičari su prognozirali gubitak od 1,95 milijardi evra na prihod od 6,2 milijarde evra.

Profitabilno odjeljenje za trgovanje obveznicama zabeležilo je pad prihoda od 29 procenata zbog smanjene aktivnosti klijenata na manje volatilnim tržištima. Sličan pad su zabilježili i konkurenti Dojče banke.

Nakon objave poslovnih rezultata, akcije banke su u petak pale na berzi za 4,8 odsto.

Lošiji rezultati od očekivanih će vjerovatno povećati pritisak na glavnog izvršnog direktora Džona Krajana da napravi neki zaokret u poslovanju najveće njemačke banke, ocjenjuje Reuters. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!